Levelek Ivo Dzsimáról

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (21)
Clint Eastwood második filmje, amit egy füst alatt leforgatott Ivo Dzsimán, a csendes-óceáni kopár szigeten, japán szemszögből meséli el a második világháború nagy csatájának történetét.
A Levelek Ivo Dzsimáról szerény egyszerűséggel megvalósítja azt, amiről az Amerikában pár héttel korábban bemutatott amerikai verzió, A dicsőség zászlaja néhol szájbarágósan szólt: hogy a propaganda felszíne alatt vegyük észre az embert, az életüket áldozó/kockára tevő katonákban. Itt nincs partraszállós mészárlás Ryan közlegény módra, de halál itt is van épp elég. 
 
Ivo Dzsima megtartásáért azért küzdöttek az ott rekedt japán csapatok körömszakadtáig, mert tudták, hogy az amerikaiak ennek a szigetnek a repülőteréről indíthatnák légitámadásaikat a japán városok ellen. Mikor fokozatosan mindannyiuk számára világossá válik, hogy hiába várnak erősítést, és a birodalom veresége elkerülhetetlen, választás már csak a hagyományos öngyilkosság és a végsőkig kitartás közt marad. 
 
Ritka pillanat Hollywood történetében, hogy egy háborús konfliktust az egykori ellenség szemszögéből mutassanak be, ez azonban csak egyik különlegessége Clint Eastwood filmjének. Iris Yamashita sok szereplőt portréközelbe hozó forgatókönyve, Tom Stern majdnem fekete-fehér fényképezése és a japán szereplőgárda alakításai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyszerűségében annál többet mondjon el a film ember és háború kapcsolatáról. Mire e sorok megjelennek, már tudni fogjuk, hogy az Arany Glóbusz Díj mellé elnyerte-e a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját is. 
nelson
2007.02.21
|
Letters From Iwo Jima
amerikai háborús film, 140 perc, 2006
A véres csendes-óceáni csata története japán szemszögből. A dicsőség zászlajának Oscar-jelölt párfilmje.
Rendező:

Clint Eastwood

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2007. március 1.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.