Elemi részecskék

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (5)
A film alapjául szolgáló, azonos című francia regény szerzője, Michel Houellebecq a kortárs kultúrpesszimizmus kiemelkedő képviselője. Magyarul is olvasható regényeiben végletesen keserű és kiábrándult képet fest korunk lélek- és elmeállapotáról.
Oskar Roehler rendezőtől is láthattunk már témában és hangütésben ennek megfelelő produkciót az Ágnes öcsénk című filmjében. A két pesszimista mostani találkozásából azonban meglepő módon nem végletesen kegyetlen és cinikus reménytelenség, hanem fájdalmasan szívszorító melankólia sugárzik. 
 
A film két féltestvér, Bruno és Michael története. A hatvanas években a szabad szerelemnek és függetlenségnek hódoló édesanyjuk nagyszüleikre hagyta a két fiú nevelését. Nagyon különböző környezetben nőttek fel, de az anyátlanság és a magány mindkettőjükből szexuálisan frusztrált, társas kapcsolatban is magányos felnőttet faragott. A matekzseni Michaelből híres genetikus lett, aki a szexuális érintkezés nélküli reprodukció kutatásának szentelte magát. Bruno pedig író és irodalomtanár, aki szexuális feszültségeit kamaszlány tanítványainak segítségével szeretné levezetni, sikertelenül. Michael eseménytelen életébe talán gyermekkori szerelme, Annabelle felbukkanása hoz új értelmet, míg Brunót talán egy „new age táborban” megismert nő szerelme lesz képes megmenteni az elmegyógyintézettől. Felhőtlen happy endet persze ne reméljünk. Az eredeti regényhez képest kevésbé pesszimista, de így is felkavaró filmre számítsunk, melynek világképében a lehetőségek a reménytelen és a reménytelenebb között helyezkednek el. 
Odor Emília
2007.04.04
|
Elementarteilchen
német filmdráma, 113 perc, 2006
Michel Houellebecq azonos című francia kultregényén alapuló film, melyből két féltestvér, a sikeres genetikus és a befuccsolt író reménytelen és még reménytelenebb, szexuális frusztrációkkal terhelt élettörténetét ismerhetjük meg. Sötétszürke korkép a XXI. századból kérges lelkűeknek.
rendező:

Oskar Roehler

Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2007. április 12.
(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.