Buhera mátrix

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (44)
Nem lesz könnyű három kitüntetett eseménysort kiválasztani életünkből, ha ítéletnapkor el kell számolnunk tetteinkkel. De annyira szerencsétlenek remélhetőleg mégsem leszünk, mint a Buhera mátrix főhőse, akinek földi pályafutása három legszerencsétlenebb epizódját kell végignéznie, miután elüti őt tulajdon oktatójának kocsija.
Litkai Gergely (merthogy hősünk pontosan a film alapjául szolgáló könyv stand-up komikus szerzőjének nevét viseli) először egy úttörőavatást élvezhet újra, majd a vízóra-beszerelés kálváriáját járja megint végig, végezetül pedig egy narkolepsziás vízilótól tanul meg autót vezetni. Teszi mindezt két biztonsági őr (Szabó Győző, Badár Sándor) között ülve egy üres multiplex-teremben, miközben a vásznon önmaga kommentálja az eseményeket. Márton István rendező műfajtágító filmjének animációs betétei a Monty Python-társulat munkáit idézik, Litkai önreflektív kommentjei Woody Allen szellemét támasztgatják, az új magyar mozgóképvigalom állandó szereplőinek (Mucsi Zoltán, Scherer Péter) jelenléte pedig arra emlékeztet bennünket, hogy vérbeli közönségfilmet látunk. 
 
A főszereplő Bánki Gergely (Fekete kefe) jól hozza a történelmi viharok és társadalmi elvárások által megnyomorított átlagember figuráját, aki jobban fél egy vízszerelőtől, mint a globális felmelegedéstől, a Buhera mátrixnak mégsem a színészi játék vagy a rendezés az erőssége, hanem létszemlélete: ha a moziban becsukjuk a szemünket, a Litkai-féle dumaszínházban találhatjuk magunkat. 
 
csmozi
2007.03.21
|
magyar vígjáték, 80 perc, 2007
A stand-up humorista, Litkai Gergely töredékes önéletírásának filmfeldolgozása, avagy egy átlagember élete három epizódban elbeszélve. Pergő vígjáték hazai effektekkel.
Rendező:

Márton István

Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2007. március 29.
(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.