Buhera mátrix

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (44)
Nem lesz könnyű három kitüntetett eseménysort kiválasztani életünkből, ha ítéletnapkor el kell számolnunk tetteinkkel. De annyira szerencsétlenek remélhetőleg mégsem leszünk, mint a Buhera mátrix főhőse, akinek földi pályafutása három legszerencsétlenebb epizódját kell végignéznie, miután elüti őt tulajdon oktatójának kocsija.
Litkai Gergely (merthogy hősünk pontosan a film alapjául szolgáló könyv stand-up komikus szerzőjének nevét viseli) először egy úttörőavatást élvezhet újra, majd a vízóra-beszerelés kálváriáját járja megint végig, végezetül pedig egy narkolepsziás vízilótól tanul meg autót vezetni. Teszi mindezt két biztonsági őr (Szabó Győző, Badár Sándor) között ülve egy üres multiplex-teremben, miközben a vásznon önmaga kommentálja az eseményeket. Márton István rendező műfajtágító filmjének animációs betétei a Monty Python-társulat munkáit idézik, Litkai önreflektív kommentjei Woody Allen szellemét támasztgatják, az új magyar mozgóképvigalom állandó szereplőinek (Mucsi Zoltán, Scherer Péter) jelenléte pedig arra emlékeztet bennünket, hogy vérbeli közönségfilmet látunk. 
 
A főszereplő Bánki Gergely (Fekete kefe) jól hozza a történelmi viharok és társadalmi elvárások által megnyomorított átlagember figuráját, aki jobban fél egy vízszerelőtől, mint a globális felmelegedéstől, a Buhera mátrixnak mégsem a színészi játék vagy a rendezés az erőssége, hanem létszemlélete: ha a moziban becsukjuk a szemünket, a Litkai-féle dumaszínházban találhatjuk magunkat. 
 
csmozi
2007.03.21
|
magyar vígjáték, 80 perc, 2007
A stand-up humorista, Litkai Gergely töredékes önéletírásának filmfeldolgozása, avagy egy átlagember élete három epizódban elbeszélve. Pergő vígjáték hazai effektekkel.
Rendező:

Márton István

Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2007. március 29.
(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.