10 nap szeptemberben

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (6)
Többfajta furcsa film létezik a világban, kezdve a távol-keleti egzisztencialista bürokrata-horrortól a posztmodern árnyjátékbiblián keresztül a vetítőbe fordítva befűzött filmtekercsig, ám az argentin forgatókönyvíró, Santiago Amigorena első rendezése ezek között is kiemelkedő helyet foglal el.
Nem csupán azért, mert az európai gyártású filmek között talán elsőként helyezi dramaturgiai középpontba a szeptember 11-i terrortámadást, hanem mert az eseménynek körülbelül akkora fontosságot tulajdonít, mintha éppen csak valaki fölmászott volna a Szabadság hídra. Amigorena filmjében ugyanis nem a nagypolitika és a háttérben folyó játszmák számítanak, hanem az apró részletek, melyeket egy furcsa család tagjai élnek meg. 
 
Adott egy Elliot nevű amerikai titkos ügynök (Nick Nolte), aki egykori francia kollegináját (Juliette Binoche) kéri meg, hogy hozzon össze egy randit régen látott lányával (Sara Forestier) és amerikai nevelt fiával (Tom Riley) Párizsban. Egy versbuzi bérgyilkos, William Pound (John Turturro) feltűnése miatt a találkozót később át kell tenni Velencébe, de a pszichésen zavart ravaszmasszírozó oda is követi őket, hogy megakadályozza a békés családegyesítést. 
 
Igaz, hogy a 10 nap szeptemberben nem tíz nap alatt játszódik, de ennél több hibát (a maga szabta műfaji kereteken belül) nem is vét: finom eszközökkel, helyenként deviáns humorral és interkulturális beszólásokkal mutat be egy sor furcsa szerzetet, akik egyszerre parodizálják a tucatfilmektől megszokott karaktereket, és visznek minket közelebb a sokszínű valósághoz. 
csmozi
2007.04.11
|
Quelques jours en septembre
francia-olasz-portugál filmdráma, 112 perc, 2006
Az amerikai titkos ügynök 2001. szeptember 11. előtt Velencébe rendeli régen látott gyermekeit, hogy élete utolsó üzletének örököseivé tegye őket. Sajátos thriller versmondó bérgyilkossal és interkulturális viccelődéssel.
Rendező:::

Santiago Amigorena

Forgalmazza: SPI
Bemutató: 2007. április 19.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.