Alatriste kapitány

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (38)
A hazánkban kevéssé ismert spanyol rendező, Agustín Díaz Yanes (Senki se fog beszélni rólunk, ha meghalunk) a nálunk is igen népszerű, többek közt A Dél királynőjét jegyző író, Arturo Pérez-Reverte Alatriste-regénysorozata (például a magyarul is olvasható Alatriste kapitány kalandjai) alapján forgatta veretes, míves történelmi, kosztümös kalandfilmjét.
Habár a nagyszabású darab hossza csaknem két és fél óra, érdemes minden percére figyelni, ha érteni akarjuk a hanyatlásnak indult spanyol királyi udvarban zajló mocskos intrikákat, nagyhatalmi játszmákat egy kisember, az egyszerű, nem mindig becsületes, de egyenes katona és bérgyilkos, Alatriste kapitány (Viggo Mortensen) sorsával ütköztető, összetett történet minden elemét. 
 
A több évtizedet átfogó filmnek valójában két főhőse is van: fogadott fia, Ínigo élete a minden cserére csak ráfizető, szerelemben-háborúban egyaránt rosszul járó Alatriste kapitány sorsának párhuzama, hányattatásai az ő életét ismétlik meg. A IV. Fülöp spanyol király uralkodása alatt, a XVII. században játszódó Alatriste kapitány egy olyan világba vezeti nézőjét, ahol a barátságok életre és halálra szólnak, a szerelmek több évig tartanak, mégsem teljesülnek be soha, és ahol, ha életben akarsz maradni, az ellenségeddel kell szövetkezned, míg van, hogy a barátok egymás kardja által hulljanak el. Ha időben távoli is a kor, melyben játszódik, romantikus fordulataival a film ambivalens világa nemcsak a történelem és a kosztümös kalandok kedvelőinek dobogtathatja meg a szívét. 
 
fürkész
2007.04.03
|
Alatriste
amerikai-francia-spanyol kalandfilm, 147 perc, 2006
Veretes, nagyszabású spanyol történelmi, kosztümös kalandfilm A Dél királynőjét is jegyző Arturo Pérez-Reverte regénye alapján, a főszerepben számtalan spanyol sztár mellett Viggo Mortensennel.
Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2007. április 5.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.