Az álom tudománya

est.hu:
9/10
|
olvasói
7/10 (119)
Kevés olyan mozgóképes szakember praktizál manapság, a digitális szutyokáradat korában, aki kísérletező játékossággal képes a vászonra vinni legbájosabb elmeficamait.
A kevesek egyike a francia popzenész-képzőművész-kliprendező Michel Gondry, aki már második játékfilmjével, az Egy makulátlan elme örök ragyogásával megmutatta, hogy nemcsak dramaturgiailag képes filmbe építeni a valóság, a képzelet és a kettő találkozásából születő álomvilág szabályrendszerét, de az általa teremtett látványvilág is olyan különleges, hogy a néző gyakran dörzsölheti a szemét a moziban. Gondry filmjei nem elkápráztatni akarnak, hanem bevezetni, méghozzá egy olyan fantáziavilágba, melynek minden négyzetcentimétere gondosan felépített - akárcsak saját képzeletünk. 
 
Történetünk hőse Stéphane (Gael García Bernal), aki apja halála után Mexikóból visszatér Párizsba, hogy francia édesanyja ajánlására ott vállaljon grafikusi munkát. A szexnaptárak feliratozása azonban nem elégíti ki túl élénk fantáziáját, ezért a szokásosnál is mélyebbre merül álmai és álmodozásai határtalan birodalmába. Időközben beleszeret a szomszéd Stéphanie-ba (Charlotte Gainsbourg), aki szintén néhány centivel a föld fölött jár, és megkezdődik a cseppet sem eseménytelen harc az álomvilágok egyesítéséért. 
 
Gondry az animáció és a szabad gondolatasszociáció ezer eszközével építi fel a szereplők agyának játékbirodalmát, mely tökéletesen illeszkedik a posztmodern Párizs barátságos színekkel fényképezett világába - és közben arról sem feledkezik meg, hogy romantikus történetet mesél. Végre eljött az álmodozók kora! 
 
csmozi
2007.04.18
|
La science des reves
francia-olasz romantikus vígjáték, 105 perc, 2006
Az apja halála után Mexikóból anyjához, Párizsba költöző Stéphane álomvilágban él. Amikor pedig beleszeret a szomszéd Stéphanie-ba, az álmok útján próbálja meghódítani a lányt. Michel Gondry rendező makulátlan elméje tovább ragyog!
Rendező:

Michel Gondry

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2007. április 26.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.