A gazdatest

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (8)
A koreai filmgyártás az elmúlt mintegy tíz évben valóságos csodát hozott létre. A megosztott félsziget déli részén olyan minősében és mennyiségben születnek filmek, ami valóban elképesztő, és ehhez nemcsak bőkezű állami támogatás, hanem rengeteg tehetség is kellett.
A koreai filmesek ugyanis minedn zsánerben megállják a helyüket a vígjátéktól a történelmi filmen és a krimiken át az animációig, de ami a legjobban fekszik nekik, az a sötét tónus - műfajtól függetlenül. Nehéz is besorolni a Gazdatestet is: bár meghatározó elem a horror, hiszen szörnyfilmről van szó, akad itt családi dráma, politikai szatíra és némi thriller, mind-mind nagyon okosan és precízen adagolva. A szóban forgó szörny egy napon a Szöult kettészelő Han folyóból mászik elő egy szép napon - ez ömagában is fantasztikus jelenet -, hogy jókora vérontás után a helyi büfés, Hee-Bong unokáját magával ragadva tűnjön el a csatornarendszerben. Mivel a kormány nem rendelkezik magyarázattal a szörny létére, vagy megoldással annak elpusztítására, egyszerűen szükségállapotot hirdetnek ki, egy nem létező kórra utalva - ezzel pont a kislány megmentését nehezítve meg.
 
Az elszánt, bár erősen diszfunkcionális család azonban nekivág, hogy visszaszerezze kicsi kincsét, és ehhez mindent bevetnek, kezdve a diáknmozgalomban elsajátított ellenállói fogásoktól a nagyobbik lány ijásztudományán át a moder technika vívmányaiig. És ne tévesszen meg senkit a szörny, vagy annak néhol kezdetleges - de így is roppant hatásos megjelenítése -, mert itt nem ez lényge. A Gazdatest koránsem szájbarágós metafóra a moder társadalomról, Koreáról és persze a családról, miközben elképesztően izgalmas akciófilm is egyben - talán nem véletlen, hogy minden idők legsikeresebb koreai filmjének számít.

Forrás: Est.Tv Magazin
2009.03.27
|
Gwoemul
dél-koreai akciófilm, 119 perc, 2006
Szöul városát egy folyami szörny terrorizálja, ráadásul egy kislány a csatornarendszerben rekedt. Akciófilm némi humorral és politikai felhanggal.
Rendező:

Joon-ho Bong

Színész:

Kang-ho Song
(Gang-du)

Hie-bong Byeon
(Hee-Bong)

Hae-il Park
(Nam-il)

Doona Bae
(Nam-Joo)

Jae-eung Lee
(Se-jin)

(6 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:03
Pat, a kutya
2017, I. évad, 15. rész: Becsapva
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 16. rész: Nagy Dingó és Oposszum Pete
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, III. évad, 502. rész: A férfi
04:10
Timmy
II. évad, 21. rész
04:10
Pat, a kutya
2017, I. évad, 16. rész: Lola az űrben
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.