Goya kísértetei

est.hu:
9/10
|
olvasói
7/10 (37)
Bár éppenséggel van benne némi gyakorlata (lásd: Amadeus; Larry Flint, a provokátor; Ember a Holdon), Milos Forman az egyik legnagyobb spanyol festő, Francisco José de Goya y Lucientes élete és munkássága alapján nem szabályos életrajzi filmet forgatott.
Jócskán elrugaszkodott ugyanis a jól ismert biográfiától, és az ellenőrizhető tények, történések helyett két fiktív figura Goyához és főleg egymáshoz való viszonyára koncentrált - nagy hangsúlyt fektetve a film történelmi hátterét nyújtó rettegett spanyol inkvizícióra. 
 
Habár a művész előszeretettel festett különféle rémeket, szörnyalakokat (lásd például a Fekete festmények képsorozatát), a cím mégsem ezekre utal, hanem - ahogy az a cselekmény során viszonylag hamar ki is derül - egy inkvizíciós papra, Lorenzo testvérre és egy eretnekséggel megvádolt fiatal lányra, aki nem mellesleg Goya egyik modellje.
 
A hősök a cselekmény során fizikailag és lelkileg is nagy utat tesznek meg - eközben pedig a festő maga gyakran válik mellékalakká: csupán külső szemlélője, vagy ha úgy tetszik, közvetítője a másik két, folyamatosan egymásba gabalyodó sorsnak (ahogy munkáiban is szívesen közvetítette például A háború borzalmait). Ennek megfelelően a kalandos, mozgalmas sorsú festő hosszú, 82 évnyi életéből a vásznon csak az 1792 és 1809 közötti, a IV. Károly uralmát nyögő, majd a francia-angol seregekkel hadban álló Spanyolország korszaka jelenik meg. Ezzel egy olyan időszak csodálatos többértelműséggel, szépen újra és újra visszatérő, sokjelentésű motívumokkal, ismétlődésekkel ábrázolt, felzaklató mozgóképes lenyomata tárul fel, amely talán még a miénknél is őrültebb volt. 
fürkész
2007.06.27
|
Goya's Ghosts
spanyol romantikus filmdráma, 114 perc, 2006
1792-ben a híres spanyol festőnek meggyűlik a baja az inkvizícióval: szépséges múzsáját eretneknek nyilvánítják, ő pedig minden befolyását latba veti a lány érdekében. Forman mester legújabb életrajzi filmje.
Rendező:

Milos Forman

Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2007. július 5.
(8 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
20:00
X-Men: Az eljövendő múlt napjai
amerikai-angol sci-fi, 2014
20:00
Flört a fellegekben
amerikai romantikus vígjáték, 2003
20:30
A Gyűrűk Ura - A király visszatér
amerikai kalandfilm, 2003
20:30
Tranzit
német film, 2018
20:45
Zootropolis - Állati nagy balhé
amerikai animációs krimivígjáték, 2016
Fronton innen, fronton túl. Az első világháborúrol mindent a hosszú hétvégén Szentendrén a Skanzenben. @szentendreiskanzen . . . #frontoninnen #háború #kiallitasajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.