A 23-as szám

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (120)
A karrierjét kirakatrendezőként kezdő Joel Schumacher (Ha ölni kell, 8 milliméter) ismét úgy választott műfajt, hogy mindent kitehessen a kirakatba: a titkos énnel nehezített pszichológiai thrillerek minden ismert fogása tetten érhető A 23-as szám cselekményében és rendezésében.
Adott egy hétköznapi figura, egy magával ragadó elmélet és a fényes nappal kísértő sötét múlt, és mindezek az összetevők úgy találkoznak, mint baka és cselédlány a Városligetben: a legnagyobb természetességgel, mindenféle csodálkozás nélkül. A kutya marta sintér (Jim Carrey) dögös feleségétől (Virginia Madsen) kap egy könyvet, mely a 23-as szám misztikus erejéről szól, és teljesen rákattan a témára. Megszállottja lesz nemcsak a számnak, de a könyvbéli történetnek is, olyannyira, hogy kutatni kezd a benne lefestett rejtélyes bűneset után, és végül nagyon kellemetlen következtetésekre jut. Láttunk már hasonlót néhány Stephen King-adaptációban (Halálos árnyék, A titkos ablak), ez a film azonban inkább hasonlít egy gyurmasátánra, mint egy oldschool pszichodrámára: a főhős szeme előtt megelevenedő pop-artos regényrészletek diákszínjátszós lendülettel tálalják a történéseket, és Jim Carrey már-már önmaga paródiájának paródiáját adja. 
 
Ha már a 23-as szám természeténél tartunk, Schumacher filmje egy szempontból tökéletesen hűséges ahhoz: miként a kettes számot a hármas követi, úgy történnek itt is az események, szépen sorban, dramaturgiai kihágások és valódi meglepetések nélkül. Unalomról persze szó sincs, hiszen a történet szolgál pár csavarral, és a képekről sem rögtön a Barátok közt főcímdala jut eszünkbe, de nem fogjuk lerágni mind a 23 körmünket... 
csmozi
2007.05.09
|
The Number 23
amerikai thriller, 95 perc, 2007
A kutya marta sintér misztikus kalandjai a 23-as számmal és sötét múltjával. Jim Carrey nem viccel.
Rendező:

Joel Schumacher

Színész:

Jim Carrey
(Walter Sparrow)

Virginia Madsen
(Agatha Sparrow)

Logan Lerman
(Robin Sparrow)

Danny Huston
(Isaac French)

Lynn Collins
(öngyilkos szőke / Mrs. Dobkins)

Rhona Mitra
(Laura Tollins)

Mark Pellegrino
(Kyle Flinch)

Corey Stoll
(Burns őrmester)

Ed Lauter
(Sebastian atya)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2007. május 17.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.