A 23-as szám

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (120)
A karrierjét kirakatrendezőként kezdő Joel Schumacher (Ha ölni kell, 8 milliméter) ismét úgy választott műfajt, hogy mindent kitehessen a kirakatba: a titkos énnel nehezített pszichológiai thrillerek minden ismert fogása tetten érhető A 23-as szám cselekményében és rendezésében.
Adott egy hétköznapi figura, egy magával ragadó elmélet és a fényes nappal kísértő sötét múlt, és mindezek az összetevők úgy találkoznak, mint baka és cselédlány a Városligetben: a legnagyobb természetességgel, mindenféle csodálkozás nélkül. A kutya marta sintér (Jim Carrey) dögös feleségétől (Virginia Madsen) kap egy könyvet, mely a 23-as szám misztikus erejéről szól, és teljesen rákattan a témára. Megszállottja lesz nemcsak a számnak, de a könyvbéli történetnek is, olyannyira, hogy kutatni kezd a benne lefestett rejtélyes bűneset után, és végül nagyon kellemetlen következtetésekre jut. Láttunk már hasonlót néhány Stephen King-adaptációban (Halálos árnyék, A titkos ablak), ez a film azonban inkább hasonlít egy gyurmasátánra, mint egy oldschool pszichodrámára: a főhős szeme előtt megelevenedő pop-artos regényrészletek diákszínjátszós lendülettel tálalják a történéseket, és Jim Carrey már-már önmaga paródiájának paródiáját adja. 
 
Ha már a 23-as szám természeténél tartunk, Schumacher filmje egy szempontból tökéletesen hűséges ahhoz: miként a kettes számot a hármas követi, úgy történnek itt is az események, szépen sorban, dramaturgiai kihágások és valódi meglepetések nélkül. Unalomról persze szó sincs, hiszen a történet szolgál pár csavarral, és a képekről sem rögtön a Barátok közt főcímdala jut eszünkbe, de nem fogjuk lerágni mind a 23 körmünket... 
csmozi
2007.05.09
|
The Number 23
amerikai thriller, 95 perc, 2007
A kutya marta sintér misztikus kalandjai a 23-as számmal és sötét múltjával. Jim Carrey nem viccel.
Rendező:

Joel Schumacher

Színész:

Jim Carrey
(Walter Sparrow)

Virginia Madsen
(Agatha Sparrow)

Logan Lerman
(Robin Sparrow)

Danny Huston
(Isaac French)

Lynn Collins
(öngyilkos szőke / Mrs. Dobkins)

Rhona Mitra
(Laura Tollins)

Mark Pellegrino
(Kyle Flinch)

Corey Stoll
(Burns őrmester)

Ed Lauter
(Sebastian atya)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2007. május 17.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.