Szerelmem, Szarajevó

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (10)
A boszniai háború legtöbbünk számára csak egy újabb tévékonfliktus volt a hírekből, noha kényelmetlenül közel zajlott le. Azoknak, akik túlélték a harcokat és az embertelen etnikai tisztogatásokat, mindez ma is húsba vágó valóság - néha szó szerint is.
Grbavica a bosnyák főváros azon kevés negyedeinek egyike, melyet a szerb csapatok el tudtak foglalni, és ahol aztán egy hírhedt fogolytábor is működött. Itt él a háború után a 12 éves lányát, Sarát egyedül nevelő Esma, akinek élete egy nap egészen furcsa okból áll a feje tetejére. Sara osztálykirándulásra menne, és ha igazolást visz arról, hogy soha nem látott apja sahid, vagyis a háborús hős volt - ahogyan azt ő anyjától tudja -, akkor csak jelképes összeget kell fizetniük. Esma hosszas időhúzás után sem áll elő a kérdéses dokumentummal, inkább munkát vállal egy éjszakai bárban, hogy a teljes összeget ki tudja fizetni, ám az esténként így magára hagyott lányát nem tudja sokáig félrevezetni. 
 
A dokumentumfilmes Jasmila Zbanic első nagyjátékfilmje számos más díj és jelölés mellett a tavalyi Berlinale fődíjasa lett, teljesen megérdemelten. Noha a történet tempója néhol egyenetlen, a film szívfájdító hitelességgel és együttérzéssel mutatja be egy megnyomorított város és lakóinak mindennapjait és legalapvetőbb problémáit, anélkül, hogy sajnáltatná magát és hőseit. A Kusturica-filmekből is ismert Mirjana Karanovic néhány óvatos rezdüléssel is pontosan érzékelteti a testileg-lelkileg megnyomorított nők sorsát, már csak miatta is megéri megnézni! 
 
Vízer
2007.05.10
|
Grbavica
bosnyák-horvát-német-osztrák filmdráma, 90 perc, 2006
Egy bosnyák anya és árva lánya a délszláv háború után, avagy a feldolgozhatatlan feldolgozásának története. Berlini nagydíjas alkotás.
Rendező:

Jasmila Zbanic

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2007. május 17.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.