Egyre távolabb

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (8)
Népszerű téma napjainkban a felejtés, az agymosás, és az „alantas én” felszínre kerülése, de a legtöbb film pszichothrillerként foglalkozik a kérdéssel, holott világméretű összeesküvés nélkül is elég izgalmas a probléma, hiszen a szürke mindennapokban is rendszeresen előfordul.
Az Alzheimer-kór okozhat persze tágabb társadalmi-politikai nehézségeket is (Ronald Reagan nem írhatta meg emlékiratait), a dolog személyes vetülete azonban jóval drámaibb, mint gondolnánk. Nem véletlen, hogy az évek óta rövidfilmeket készítő, de elsősorban színésznőként (Váratlan utazás, Az élet nélkülem) ismert kanadai Sarah Polley éppen Alice Munro Oda-vissza című novelláját választotta irodalmi alapul első nagyjátékfilm-rendezéséhez, mert az Alzheimer-kórban szenvedő idős nő és férje története legalább olyan megrázó, mint az Armageddon
 
A hatvanas éveiben járó Fiona (Julie Christie - Doktor Zsivágó, McCabe és Mrs. Miller) egy vidéki házikóban él nyugalmazott egyetemi tanár férjével (Gordon Pinsent - Kikötői hírek), ám egy napon memóriazavar árnyékolja be életük sífutással fűszerezett alkonyát. Az asszony úgy dönt, intézetbe vonul, ahol a hatékony beilleszkedés érdekében a beköltözéstől számított egy hónapig nem fogadhat látogatókat. A férj megijed, Fiona azonban hajthatatlan, beköltözik, és annak rendje és módja szerint - elfeledve előző életét - egy csaknem magatehetetlen férfi oldalán talál magának helyet. 
 
Polley rendezése eszköztelenségével ad teret a nagyszerű színészi alakításoknak, és kényszeríti hőseit arra, hogy emberfeletti erővel mentsék meg a világot - saját világukat. 
 
csmozi
2007.06.22
|
Away from Her
kanadai romantikus filmdráma, 105 perc, 2006
Egy idősödő házaspár küzdelme az Alzheimer-kórral, a ködbe vesző múlttal és az egyre bizonytalanabb jövővel. Az ünnepelt kanadai színésznő első nagyjátékfilm-rendezése Alice Munro novellája alapján.
Rendező:

Sarah Polley

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2007. június 28.
(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.