A csendes amerikai

olvasói
10/10 (1)
Vietnam, 1952. A francia gyarmati korszak végnapjai. Északról egyre feltartóztathatatlanabbul nyomulnak előre a kommunisták, a francia hadsereg fokozatosan vonul vissza dél felé. A még viszonylagos békében élő Saigonban egy kávéház teraszán ismerkedik meg Thomas Fowler brit tudósító (Michael Caine) a címbeli csendes amerikaival, Alden Pyle kereskedelmi megbízottal (Brendan Fraser), aki őszinte érdeklődéssel és naivitással tekint az idősebb és tapasztaltabb férfire.


Amikor beleszeret annak élettársába, a helyi születésű bértáncosnőbe, különös szerelmiháromszög-történet veszi kezdetét: Pyle nyíltan megvallja érzelmeit, a becsületre és a józan észre hivatkozik, míg Fowler kitart bölcs, ám cinikus kívülálló pozíciójánál. Amikor azonban szembesül azzal, Pyle titokban milyen iszonyú terv végrehajtásán dolgozik, végül mégis állást kell foglalnia.Graham Greene klasszikus regénye ijesztő megérzéseket fogalmaz meg az Egyesült Államok külpolitikájáról. Az amerikai fiatalember lélekrajzán keresztül megdöbbentő leírást sikerült adnia a naiv küldetéstudat és az önzés által motivált beavatkozási kényszerről. És a regény még a vietnami háború kitörése előtt íródott! Ma cseppet sem kevésbé aktuális a kérdésfelvetés, és annál is erőteljesebb a film, mert egy pillanatig sem sulykol valamiféle amerikaellenes üzenetet, csupán elénk tár egy helyzetet eredeti helyszíneken, korhű kulisszák között, megejtő atmoszférával, hiteles és árnyalt jellemekkel, és egy lebilincselő történetet mond el róluk. Politikai thriller, háborús kalandfilm, szerelmi melodráma - akárhogy nézzük, ritka jól sikerült filmet látunk. Michael Caine pedig - noha Oscart nem kapott érte - élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja.
nelson
2003.06.12
|
The Quiet American
amerikai-ausztrál-német filmdráma, 101 perc, 2002
Szerelmi háromszög a gyarmati korszakának végnapjait élő Vietnamban: egy kiábrándult angol tudósító, egy vietnami táncosnő és egy csendes amerikai fiatalember, aki valamire készül. Graham Greene regényének politikailag éles, érzelmileg árnyalt feldolgozása.
Rendező:

Phillip Noyce

(21 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.