Talpuk alatt fütyül a szél

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (5)
Változatlanul valljuk, hogy a hazai filmesek a mai napig fittyet hánynak a betyárfilm műfajában rejlő kiaknázatlan lehetőségekre. Ha mindez másképp alakult volna, akkor ma a fokost a nyugati világ a magyar tomahawkként emlegetné.
Mindemellett az sem kizárt, hogy Michael Dudikoff hasonló esetben az Amerikai betyár című produkcióval robbant volna be a köztudatba, és katana helyett karikásostorral vagy lopótökkel szerelte volna le a rátámadó pandúrokat. Azért voltak hazai rendezők, akik igenis tettek az ügy előrehaladásáért. 
 
Az 1830-as évek betyárvilágában játszódó „eastern” főhőse, Farkas Csapó Gyurka megszökik a börtönből és visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon feladóin. A pusztai pásztorok védelmet látnak benne, mert életterüket a gazdag, kapitalizálódó vármegye erősen korlátozza. Az elszegényedett dzsentriivadék csendbiztos, Mérges Balázs is csak tessék-lássék veszi üldözőbe az elhíresült betyárvezért, egészen addig, míg Gyurka a vezéri babérokra törő, intrikus Jeles Matyi miatt pásztort nem öl. 
kirsch
2010.07.14
|
magyar western, 90 perc, 1976
Farkos Csapó Gyurka fogságát letöltve visszatér a pusztára. Valaha igazi betyár hírében állt, de időközben megérkeztek a telepesek és a békebíró is jól forgatja a mordályt.
Rendező:

Szomjas GyörgyFilmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.