Csendkút

est.hu:
4/10
|
olvasói
9/10 (63)
Közeledik a jeles dátum, így ismét beindulhat az ‘56-os filmek szezonja. Szomjas György szubjektív forradalomtörténete, A Nap utcai fiúk előtt itt van mindjárt Pozsgai Zsolt színházrendező-drámaíró filmje, amely két korábbi hasonló témájú darabhoz is kapcsolható.
Szilágyi Andor Mansfeldjéhez hasonlóan az ‘56-os forradalom és szabadságharc egyik mártírjának állít emléket és rajzolja meg portréját a mozgókép segítségével. Vidnyánszky Attila Liberté '56-jához pedig a filmnyelvi eszközök finoman szólva szokatlan (másként: átgondolatlan és zavaros) használata köti. 
 
Gérecz Attilát, a forradalmár költő-élsportolót az ‘56-os szabadságharc Petőfijeként szokás emlegetni. Ő írta például a következő sorokat: „S én írok nektek dalt, gyönyörűszépet. / Dalom símogató lesz és merész, / hogy rímek lángját arcotok lobogja, / s a verslábait véretek dobogja / lüktetve, forrón, mint az ölelés!” A fiatal öttusázót 1950-ben tartóztatták le összeesküvés vádjával, s a váci fegyházba zárták - börtönévei alatt kezdett el verselni. 1954-ben sikerült megszöknie, de ezután még nagyon sok minden történik vele egészen addig, amíg részt vesz az ‘56-os utcai harcokban. 
 
A takarékosság jegyében a filmben forradalmi, harcos tömegjeleneteket nemigen látunk, főleg börtönfalak közt és lépcsőházakban járunk. De a rendező mintha színészeiben sem bízna: az eseményekről a vászon alján futó gépelt sorok, egy fiktív jegyzőkönyv mondatai számolnak be, s a figurák gyakran csak illusztrációként szolgálnak Gérecz felolvasott verseihez. 
fürkész
2007.10.03
|
magyar filmdráma, 85 perc, 2007
Újabb '56-os darab, mely 1956 Petőfije, azaz Gérecz Attila forradalmár költő-élsportoló drámáját énekli meg.
Rendező:

Pozsgai Zsolt

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. október 4.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.