Nemzetbiztonság Bt.

olvasói
8/10 (11)
A fehér és fekete bőrű lakosság együttélése az Egyesült Államokban az igazságtalanság újabb és újabb verzióit szüli. A fekete bőrű Martin Lawrence (Állj vagy jövök!, Gagyi mami) új vígjátékában a visszájára fordított faji megkülönböztetést állítja pellengérre: egy fehér emberre újabban könnyű rákenni, hogy bántott egy szegény feketét, és a rendszer kíméletlenül lekaszálja a farkasnak beállított bárányt.


A Lawrence által alakított ultrarasszista néger kópé, Earl egy sor szerencsétlen körülmény folytán ugyanis abba a helyzetbe kerül, hogy egyetlen szavával (cseppnyi hamis tanúzással) tönkretehet egy balszerencsés fehér zsarut, Hanket. És meg is teszi. Earl és Hank tehát nem egy hajóban eveznek, ez könnyen belátható, e vígjáték írói mégis azt a sorsot szánták nekik, hogy később vállvetve szálljanak harcba a jó ügyért.

Hanket börtönbe zárják, elhagyja a barátnője, és a rendőrség természetesen örökre kizárja a testületből, így amikor néhány hónap után szabadul, örülhet, ha biztonsági őrként kap munkát. Earl egész életében rendőr akart lenni, de valahogy sehogy se jött össze neki. A két esküdt ellenség véletlenül épp ugyanannál a cégnél köt ki, azonban mielőtt egymásnak eshetnének, akad vérmesebb közös ellenség, akinek legyőzésére egyesíteniük kell erejüket: egy betörőbanda vérengző vezére, akit ráadásul korrupt zsaruk fedeznek. A krimiszál totálisan közhelyes, a film vígjáték mivolta tartogat inkább élveznivalót, ami leginkább a főszereplőknek, a rutinos Lawrence-nek és a bunkót mindig igen tehetségesen játszó Steve Zahn (Nő a baj, Kéjutazás) bolondozásának köszönhető. A társadalmi képmutatást kritikáját egy-két jól irányzott poén élesíti, ám egy idő után laza havermoziban lyukadunk ki, ami igazságérzetünket kielégítetlenül hagyja ugyan, de vidám lövöldözős-autózúzós örömökben azért bőven részesít.
nelson
2003.02.13
|
National Security
amerikai akcióvígjáték, 90 perc, 2003
Fekete kópé, fehér zsaru vállt vállnak vetve a betörők és a korrupció ellen.
Rendező:

Dennis Dugan

Színész:

Martin Lawrence
(Earl Montgomery)

Steve Zahn
(Hank Rafferty)

Colm Feore
(Frank McDuff)

Eric Roberts
(Nash)

Bill Duke
(Washington)

Timothy Busfield
(Charlie Reed)

Matt McCoy
(Robert Barton)

Brett Cullen
(Heston)

Stephen Tobolowsky
(Billy Narthax)

(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.