Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele

olvasói
10/10 (3)
Szőke András igen egyedi főhajtása a millecentenárium alkalmából. A mogyorók ugyanolyanok, mint mindenki más, de sosem olyanok, mint amit elvárnak tőlük.
Szőke Andrást, azt hiszem, nem kell bemutatni a hazai közönségnek. A Vattatyúk, az Európa Kemping, a Kiss Vakond és persze a Roncsfilm évtizedes kultusz tárgyai, rongyosra idézett gegek és szlogenek gyűjteményei, a Szőke-féle one man-show a kortárs magyar szórakoztatóipar egyik legüdítőbb színfoltja. Szerintem nem kevesen vagyunk, akik előre, látatlanul befizetünk kedvenc szomorú bohócunk legújabb produkcióira, és a Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele telibe viszonozza a várakozásainkat. Már maga a cím is: semmi kétség, ott a helye minden idők legszellemesebb magyar filmcímeinek toplistáján. Ráadásul pontos, hiszen valóban sajátos honfoglalás-történetről van szó. A Helyfoglalás Szőke Andrásnak és csapatának személyes hozzájárulása dicső ezredévünkhöz és honfoglaló mítoszunkhoz, fejtetőre állított "így jöttünk"-história, mese a javából. Előkerül ebben a filmben minden, ami a meséhez szükséges: kaland és megpróbáltatás, álom és felfedezés, csodás történetek sokasága. Meg persze játékos és szürreális humor, a megszokott Szőke-féle ötletbörze, ezúttal "korhű" kiszerelésben. A mogyorók bejövetele egy buherált jelmezekbe öltözött, elképesztő használati tárgyakkal (például fakamerával) felszerelkezett, szedett-vetett csapat nagy menetelése hegyvidéken és dombvidéken, erdőn és vízen át. A Szőke-filmek sosem csak magánszámokra épültek, hanem felszabadító, közös játékra, egy kelekótya csapat bulizós, utánozhatatlan humorú produkciójára. A színészek ezúttal is nagyjából ugyanazok, akik az elmúlt évek Szőke-filmjeiben is szerepeltek (Badár Sándor, Merza "Brandó" Gábor és társaik), a helyszín is mintha Talliándörögdre emlékeztetne; egyszóval a Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele a Szőke-féle trupp elmúlt éveit megkoronázó zenés-táncos mulatság, rengeteg váratlan betéttel, animációs játékkal, keserédes humorral és a jól ismert gegparádéval. Ha ez az új országimázs, zsebből meg van véve.
gorcsev
2001.01.01
|
magyar filmszatíra, 82 perc, 2000
Szőke András igen egyedi főhajtása a millecentenárium alkalmából. A mogyorók ugyanolyanok, mint mindenki más, de sosem olyanok, mint amit elvárnak tőlük.
rendező:

Szőke András

(2 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
Szo
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.