Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele

olvasói
10/10 (3)
Szőke András igen egyedi főhajtása a millecentenárium alkalmából. A mogyorók ugyanolyanok, mint mindenki más, de sosem olyanok, mint amit elvárnak tőlük.
Szőke Andrást, azt hiszem, nem kell bemutatni a hazai közönségnek. A Vattatyúk, az Európa Kemping, a Kiss Vakond és persze a Roncsfilm évtizedes kultusz tárgyai, rongyosra idézett gegek és szlogenek gyűjteményei, a Szőke-féle one man-show a kortárs magyar szórakoztatóipar egyik legüdítőbb színfoltja. Szerintem nem kevesen vagyunk, akik előre, látatlanul befizetünk kedvenc szomorú bohócunk legújabb produkcióira, és a Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele telibe viszonozza a várakozásainkat. Már maga a cím is: semmi kétség, ott a helye minden idők legszellemesebb magyar filmcímeinek toplistáján. Ráadásul pontos, hiszen valóban sajátos honfoglalás-történetről van szó. A Helyfoglalás Szőke Andrásnak és csapatának személyes hozzájárulása dicső ezredévünkhöz és honfoglaló mítoszunkhoz, fejtetőre állított "így jöttünk"-história, mese a javából. Előkerül ebben a filmben minden, ami a meséhez szükséges: kaland és megpróbáltatás, álom és felfedezés, csodás történetek sokasága. Meg persze játékos és szürreális humor, a megszokott Szőke-féle ötletbörze, ezúttal "korhű" kiszerelésben. A mogyorók bejövetele egy buherált jelmezekbe öltözött, elképesztő használati tárgyakkal (például fakamerával) felszerelkezett, szedett-vetett csapat nagy menetelése hegyvidéken és dombvidéken, erdőn és vízen át. A Szőke-filmek sosem csak magánszámokra épültek, hanem felszabadító, közös játékra, egy kelekótya csapat bulizós, utánozhatatlan humorú produkciójára. A színészek ezúttal is nagyjából ugyanazok, akik az elmúlt évek Szőke-filmjeiben is szerepeltek (Badár Sándor, Merza "Brandó" Gábor és társaik), a helyszín is mintha Talliándörögdre emlékeztetne; egyszóval a Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele a Szőke-féle trupp elmúlt éveit megkoronázó zenés-táncos mulatság, rengeteg váratlan betéttel, animációs játékkal, keserédes humorral és a jól ismert gegparádéval. Ha ez az új országimázs, zsebből meg van véve.
gorcsev
2001.01.01
|
magyar filmszatíra, 82 perc, 2000
Szőke András igen egyedi főhajtása a millecentenárium alkalmából. A mogyorók ugyanolyanok, mint mindenki más, de sosem olyanok, mint amit elvárnak tőlük.
rendező:

Szőke András

(2 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.