Mondd, testvér!

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (8)
Ó, azok a hatvanas évek, még a hetvenes éveknél is retróbbak voltak! Hatalmas barkók, elképesztő gatyók, flitterhegyek, és persze afroőrület - csodás háttér egy olyan ember életéhez, akiről a magyar nézők garantáltan nem hallottak még soha.
Petey Greene (Don Cheadle) valóban élt, fekete DJ volt, egy igazi lemezlovas, aki tényleg az utcáról, sőt a rács mögül került a mikrofon elé, hiszen fegyveres rablásért ült, amikor megismerkedett egy washingtoni rádió programigazgatójával, Dewey Hugheszal (Chiwetel Ejiofor), akitől aztán ki is erőszakolt egy állást. Petey aztán kéretlen véleményével, erősen sarkított humorával és a fekete polgárjogi mozgalommal való kacérkodásával nagy népszerűségre tett szert, amit aztán szépen el is puskázott, amikor végre esélyt kapott arra, hogy egy országos nézettségű műsor közelébe kerüljön.
 
Mindez elsősorban tanmeséként szolgál, hiszen a nagyszájú, de kisstílű Petey egy idő után a menedzserévé előlépett Dewey merész ambícióit próbálja megvalósítani, és mindez végül szembeállítja egymással a két főhőst, akik közül az egyik az asszimilálódás felé igyekszik, a másik viszont elszánt utcai harcos - már most megmondom, hogy a végére mindketten engednek egy picinkét. Minket persze garantáltan nem a talán még Amerikában sem túl ismert Petey Greene élete foghat meg a filmben, hanem korunk két legjobb afrikai-amerikai színésze, Don Cheadle és Chiwetel Ejiofor kivételes játéka, amelyet igencsak felturbóz az általuk viselt korabeli göncök kinézete - és a háttérben persze soul szól! 
 
Vízer
2007.11.14
|
Talk to Me
amerikai életrajzi film, 118 perc, 2007
Egy szókimondó fekete DJ tündöklése és bukása a késő hatvanas évek politikai és esztétikai forgatagában, remek alakításokkal és még jobb zenével.
Rendező:

Kasi Lemmons

Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2007. november 15.
(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.