Szkafander és pillangó

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (33)
Egy tehetetlen, lebénult testbe zárt egészséges elme tapasztalatait és szenvedéseit élhetjük át e film segítségével. Nem könnyű, nem kellemes és csak néha vicces, mégis kár lenne kihagyni.
Jean-Dominique Bauby, a francia ELLE magazin egykori főszerkesztője 43 éves korában agyvérzést szenvedett. Az energikus, nagyvilági életet élő újságíró hirtelen egy szinte teljesen lebénult testbe zárva találta magát, miközben tudata ép maradt. Kizárólag bal szemének mozgatására volt képes - orvosai erre támaszkodva alakítottak ki számára egy kommunikációs módszert, hogy a külvilággal kapcsolatot tarthasson. És Bauby nem adta meg magát: a speciális kommunikációs technika és egy segítő közreműködésével könyvet írt szenvedéseiről és gondolatairól.
 
Julian Schnabel rendező pedig nagyon komolyan vette Bauby könyvének törekvését, hogy híven tudósítsa a tehetetlen testbe való bezártságot, ugyanakkor a képzelet szárnyalását. Schnabel számos, a filmképet szubjektívvé tévő megoldást használ annak érdekében, hogy valóban szinte zsigeri módon legyünk kénytelenek átélni a lebénult test csapdájában vergődő ember érzéki és érzelmi tapasztalatait. Gyakran egyetlen mozgó testrésze, a bal szemhéja mögül vele együtt figyeljük a karnyújtásnyira lévő, mégis oly távoli külvilágot, az arcához (arcunkhoz) közel hajoló orvosokat és barátokat. A beteg test gyötrelmes hétköznapjaiból és az ép elme elkalandozó vízióiból a rendező izgalmasan áradó képfolyamot szőtt, amiért nem érdemtelenül nyerte el tavaly Cannes-ban a legjobb rendezésért járó díjat.
Odor Emília
2008.01.23
|
Le Scaphandre et le papillon
francia filmdráma, 112 perc, 2007
Megrázó filmdráma az Elle magazin egykori főszerkesztőjéről, aki 43 éves korában szinte teljesen lebénult, mindössze bal szemének mozgatásával volt képes kommunikálni. A tehetetlen testbe zárt ember azonban könyvet írt szenvedéseiről és gondolatairól.
Rendező:

Julian Schnabel

Színész:

Mathieu Amalric
(Jean-Dominique Bauby)

Emmanuelle Seigner
(Céline)

Marie-Josée Croze
(Henriette Roi)

Max von Sydow
(Papinou)

Anne Consigny
(Claude)

Neils Arestrup
(Roussin)

Jean-Pierre Cassel
(Lucien atya)

Marina Hands
(Joséphine)

Fiorella Campanella
(Céleste)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. január 31.
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.