A terror ügyvédje

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (5)
Carlos, a Sakál; Klaus Barbie, a lyoni hóhér; Slobodan Milošević - csak néhány név azok közül, akiket eddigi pályája során a francia-vietnami születésű hírhedt ügyvéd, Jacques Vergès védett.
Talán kevesen tudják, de Barbet Schroeder rendező pályáját rövid dokumentumfilmekkel kezdte, majd 1974-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy portréfilmet készített Idi Aminról, a véreskezű ugandai diktátorról. Schroeder némileg ezen alkotói korszakához tér vissza azzal, hogy több sikeres (A szerencse forgandó, Egyedülálló nő megosztaná) és langyos fogadtatású (Gyilkos donor, Kísérleti gyilkosság) thriller után Jacques Vergès-ről forgatott dokumentumfilmet. 
 
A róla készült portréfilmben Vergès bebizonyítja nekünk, hogy igen vékony a határvonal szabadságharcosok és terroristák között (bár ő a merénylők és hazájuk szabadsága érdekében robbantók után csakhamar rátért a diktátorok jogi védelmére), s nézőként mi is vaslogikával és hihetetlen meggyőzőerővel előadott érvelése alá kerülünk (ha van valami manipulatív a filmben, az tehát közvetlenül főhőse személyéből adódik). 
 
A terror ügyvédje nagyon tömény és 135 - rengeteg tényt, adatot, összefüggést közlő - percével nem éppen könnyen befogadható, de érdemes odafigyelni rá első percétől az utolsóig, mert végig érdekfeszítő tud maradni. Hamarosan pedig még tovább mélyíthetjük ismereteinket a témában a február végén bemutatásra kerülő Az ellenségem ellensége című dokumentumfilmmel, amely Vergès egyik ügyfeléről, a náci háborús bűnös Klaus Barbie-ról szól. 
fürkész
2008.02.06
|
L' avocat de la terreu
francia dokumentumfilm, 135 perc, 2007
A Gyilkos donor rendezőjének portréfilmje Jaques Vergesről, a huszadik század egyik legellentmondásosabb ügyvédjéről, aki nácit és anarchistát egyaránt védett.
Színész:

Jacques Verges

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2008. február 14.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
27
K
28
Sze
29
Cs
30
P
31
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.