U2 3D

est.hu:
9/10
|
olvasói
7/10 (57)
Akik az élő színészekről mintázott animációs figurák térhatású kalandjait kissé idegesítőnek találták, azoknak most itt van Beowulf helyett az angolszász/kelta mitológia egy másik nagy hérosza, Bono és az ő nagyhírű zenekara, az ír U2, élőben - a legmodernebb 3D technikával, másfél órán át. Ezt még azoknak is érdemes látniuk, akik Bonót amúgy idegesítőnek találják.
A U2 az elmúlt két évtizedben mindegyik stúdióalbumának turnéját dokumentálta mozgóképen. Az 1987-es The Joshua Tree koncertkörútját a nagyrészt fekete-fehérben forgatott Rattle And Hum mozifilm őrzi, az 1991-es Achtung Baby és az 1993-as Zooropa közt feszülő megaturnét a Zoo TV Live From Sydney, míg az 1997-es Pop albumhoz kitalált show-t a PopMart Live From Mexico City koncertvideó. Az új évezredben már rögtön DVD-k születtek, és rögtön párosával: a 2000-es All That You Can't Leave Behind album után az Elevation 2001: Live From Boston és a U2 Go Home: Live From Slane Castle, a 2004-es How To Dismantle An Atomic Bomb után a Vertigo 2005: Live From Chicago és a Vertigo: Live From Milan (ami a 18 Singles slágerválogatás deluxe kiadásának bónuszkorongjaként jelent meg). 2008-ra azonban elkészült melléjük valami olyasmi, ami még sosem volt, és nemcsak a U2 pályáján, de a világon egyáltalán: egy digitális 3D technológiával rögzített - és kizárólag ilyen térhatású filmekre specializált termekben vetített - élőszereplős, teljes hosszúságú mozifilm! 
 
Külön pozitívum, hogy a U2 3D nem csak kuriózumként, speciális moziélményként, de koncertfilmként is megállja helyét. A koncertfelvétel legnagyobb részét a U2 legutóbbi világturnéjának 2006-os latin-amerikai szakaszán rögzítették, amit az is jelez, hogy Bono a Beautiful Day-ben spanyol szöveggel méltatja vendéglátóit, de a békés egymás mellett élést szorgalmazó COEXIST felirat (ahol a C muzulmán félhold, a X zsidó csillag a T pedig keresztények keresztje) is COEXISTA-ként vetül az óriáskivetítőre. A U2-koncertek huszonvalahány dalos programjából itt csak 13+1 számot kapunk, de nem panaszkodhatunk, mivel a műsor központi magját adó „politikus blokk” (Love And Peace Or Else, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky, Miss Sarajevo, Pride) kereteként kapunk egy sor további nagy slágert is (New Years Day, With Or Without You, Where The Streets Have No Name, One, Vertigo). Soha nem tapasztalt közelségből láthatjuk a doboló indián törzsfőnökként a nevetségességet is vállaló Bonót, a kősziklaként pengető ősz hajú Adam Clayton basszistát, a hajdani kölyökképére mára mély barázdákat kapó Larry Mullen dobost és a legszimpatikusabb gitárhősök versenyén eséllyel induló The Edge-et, akik legelső kislemezüktől, az 1979 U2Three-től a 2008-as U2 3D-ig hatalmas utat jártak be, változatlan felállásban. 
 
 
Déri Zsolt
2008.03.28
|
U2 3D
amerikai koncertfilm, 85 perc, 2007
A legendás U2 zenekar Vertigo turnéjának hét állomásán forgatott koncertfilm 3D-technikával a kedves nézők elé tárva.
Bemutató: 2008. március 28.


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.