Bakkermann

est.hu:
5/10
|
olvasói
6/10 (61)
Az egykori újmagyarsiralmi filmnyelvújító (Vattatyúk, A Kiss Vakond) méretes sasszékkal araszol a kommersz felé. Szőke András kistérségi katasztrófafilmje nem teljes badarság, inkább némi badárság jókora adag obszcenitással fűszerezve.
A dokumentarista riportjátékfilm és a hazai abszurdrealista dráma műfajának koronázatlan királya rövidebben így írható le: megszállott mozgóképzelgő. Szőke András és alkalmi tettestársai a kilencvenes évek eleje óta tartanak görbe tükröt a magyar történelem és valóság, de legfőképp önnön légypiszoknyi létezésük elé, bemutatva, hogy ebben a világban semmi sem egyértelmű, és nem mindig annak van értelme, ami józan ésszel vizsgálva értelmesnek hat. Mondhatnánk azt is, hogy Szőke a csattanó maszlag kifőtt levébe mártott magyar Lynch, ha nem mutatkoznának annak jelei, hogy a színész-író-rendező kifejezetten hajlamos a pojácaságra és a kereskedelmi tévés tudatalatti kiszolgálására, ami ugyebár nem túl hízelgő egy öntörvényű majdnem zsenire nézve. Legfrissebb munkája, a Bakkermann is magán viseli a hónaljmirigy-illatú olcsó elhülyülés jegyeit, hiszen a főhős pék lakóhelyének jó eltalált környezetrajza sokszor dülöngélős-hadarós poénokkal és tévés sztárokkal van színesítve, mintha az alkotók nem bíztak volna a falu és a történet erejében. 
 
A világ legnagyobb kenyerét megfelelő kemence nélkül megsütni legalább olyan nehéz, mint különösebb koncepció nélkül filmet forgatni - még szerencse, hogy az egész katyvaszból kiragyog Kerekes Vica, aki Gubík Ági után idén a második felvidéki istennő a hazai vásznakon. 
csmozi
2008.04.09
|
magyar vígjáték, 82 perc, 2007
A falusi pék liszttel álmodik, avagy a Szürke megint egy marha.
Rendező:

Szőke András

Színész:

Szőke András
(Csöröge Pista)

Badár Sándor
(Amerikás magyar)

Gáspár Tibor
(Multiplex)

Kerekes Éva
(Tündike)

Zelei Gábor
(Kiskovász László)

Lázár Kati
(Gyöngyi néni)

Györgyi Anna
(Irénke)

Nagy Viktor
(Szmöre)

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2008. április 3.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.