Elah völgyében

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (24)
Amerika már évek óta hadban áll, és úgy tűnik, nem csak az ún. nemzetközi terrorizmussal kell felvennie a harcot, hanem saját meggyötört lelkiismeretével is meg kell küzdenie.
Bár nekünk az iraki háború többnyire csak a híradóban vagy az újságokban jelenik meg frusztráló külpolitikai hírként, Amerikában egyre több család válik közvetlenül is érintetté a véres konfliktusban. A nem kifejezetten vígjátéki stílust erőltető Paul Haggis (az Ütközések forgatókönyvírója) a nagyvárosi paranoia után a családi veszteség és a helyőrségi élet témakörét járja körül, ám ezúttal nem sokszereplős tabló segítségével, hanem szinte kamaradráma formájában. Hősünk ugyanis egy nyugalmazott őrmester (Tommy Lee Jones), aki Irakból hazatért, ám azóta a laktanyából nyomtalanul eltűnt fia ügyében kezd nyomozni, és bár a film Új-Mexikó gyönyörű tájain játszódik, és fontos szerepet kap egy munkájába belefáradt rendőrnő (Charlize Theron) is, ez mégiscsak az apa mozija.
 
A szélfútta arcú Tommy Lee Jones megint parádés munkát végzett, hiszen egyszerre formálja meg hitelesen a minden részletre kínosan ügyelő szigorú katonát, és a kétségek mardosta szülőt - hozzá képest, ahogy az már lenni szokott, itt is mindenki csak mellékszereplő. Mivel elsősorban lélektani drámáról van szó, ne várjunk ötpercenként akciót - bár izgalom azért akad bőven -, és bár a rendező néha a túlságosan is szánkba erőlteti a tanulságot, érdemes a film üzenetére is figyelni. Ha pedig valakinek talány e cím, hát Elah völgyében küzdött meg a kis Dávid a nagy Góliáttal. 
 
 
 
Vízer
2008.04.03
|
In the Valley of Elah
amerikai krimi, 121 perc, 2007
Az Oscar-díjas Ütközések rendezőjének új drámája, melyben egy nyugalmazott őrmester nyomoz titokzatos körülmények között elhunyt katona fia után. Finoman szólva háborúellenes.
Rendező:

Paul Haggis

Forgalmazza: SPI
Bemutató: 2008. április 10.
(9 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
A pokol előszobája
német romantikus vígjáték, 2009
18:25
A holnapember
amerikai romantikus film, 2019
18:40
...és megint dühbe jövünk
olasz akcióvígjáték, 1978
18:45
Vicces Maca
angol vígjáték, 2017
18:45
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.