Elah völgyében

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (24)
Amerika már évek óta hadban áll, és úgy tűnik, nem csak az ún. nemzetközi terrorizmussal kell felvennie a harcot, hanem saját meggyötört lelkiismeretével is meg kell küzdenie.
Bár nekünk az iraki háború többnyire csak a híradóban vagy az újságokban jelenik meg frusztráló külpolitikai hírként, Amerikában egyre több család válik közvetlenül is érintetté a véres konfliktusban. A nem kifejezetten vígjátéki stílust erőltető Paul Haggis (az Ütközések forgatókönyvírója) a nagyvárosi paranoia után a családi veszteség és a helyőrségi élet témakörét járja körül, ám ezúttal nem sokszereplős tabló segítségével, hanem szinte kamaradráma formájában. Hősünk ugyanis egy nyugalmazott őrmester (Tommy Lee Jones), aki Irakból hazatért, ám azóta a laktanyából nyomtalanul eltűnt fia ügyében kezd nyomozni, és bár a film Új-Mexikó gyönyörű tájain játszódik, és fontos szerepet kap egy munkájába belefáradt rendőrnő (Charlize Theron) is, ez mégiscsak az apa mozija.
 
A szélfútta arcú Tommy Lee Jones megint parádés munkát végzett, hiszen egyszerre formálja meg hitelesen a minden részletre kínosan ügyelő szigorú katonát, és a kétségek mardosta szülőt - hozzá képest, ahogy az már lenni szokott, itt is mindenki csak mellékszereplő. Mivel elsősorban lélektani drámáról van szó, ne várjunk ötpercenként akciót - bár izgalom azért akad bőven -, és bár a rendező néha a túlságosan is szánkba erőlteti a tanulságot, érdemes a film üzenetére is figyelni. Ha pedig valakinek talány e cím, hát Elah völgyében küzdött meg a kis Dávid a nagy Góliáttal. 
 
 
 
Vízer
2008.04.03
|
In the Valley of Elah
amerikai krimi, 121 perc, 2007
Az Oscar-díjas Ütközések rendezőjének új drámája, melyben egy nyugalmazott őrmester nyomoz titokzatos körülmények között elhunyt katona fia után. Finoman szólva háborúellenes.
Rendező:

Paul Haggis

Forgalmazza: SPI
Bemutató: 2008. április 10.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.