Halott ember

est.hu:
10/10
|
olvasói
10/10 (21)
Jarmusch ál-western köpenybe burkolt pszichedelikus road-movie-ja megejtően költői és filozofikus minőségben mesél a kívülállásról és az elmúlással járó átlényegülésről. Lassan építkezik, finoman bont ki, mégis valami elképesztő vákuumhatással szegezi a nézőt a székhez.
William Blake kissé gyermeteg nagyvárosi ficsúr, aki alapjáraton teljesen érdektelen figura. A neki ígért remek könyvelői állás reményében egy világvégi, kietlen vadnyugati városkába utazik. A többnapos zötykölődés után csillogó szemekkel várja az égi mannát, de a munkát már másnak adta a morózus igazgató úr, akivel később sem sikerül a naiv aranyifjúnak bensőségesebb kapcsolatot kialakítania. Ehhez biztos sokat hozzátesz az is, hogy Blake egy rendkívül zűrös este után, és egy még zűrösebb nővel a nyakán párbajba keveredik a zord iparmogul egyszem fiával, aki végül alulmarad a nevetséges viadalban. Ezután hirtelen három bérgyilkos is főhősünk nyakába szakad, tehát kénytelen menekülőre venni a figurát. A sors közben összehozza egy böhömnagy indiánnal, aki a beszédes Senki névre hallgat, és hűséges spirituális mentora lesz az egyre kevésbé bambaarcú fiúnak.
 
Abszurd helyzetek sora és fanyar humor szegélyezi az elemi síkon súlyos-keserű életmozit. A fekete-fehér képi világ művészien játszik a színtelenség árnyalataival, a hagyományosan zseniális zenei válogatás pedig bódító aláfestése a mesterien komplikált jarmuschi világnak.  
 
macsek
2006.10.03
|
Dead Man
amerikai-japán-német western, 120 perc, 1995
Városi könyvelő haragban a vadnyugattal. Nyakában a bérgyilkosok, ő meg egy indián nyakán.
Rendező:

Jim Jarmusch

(7 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.