Terminátor 3 - A gépek lázadása

olvasói
8/10 (2)
A hollywoodi folytatási láz tovább tombol: tizenkét év elteltével visszatér a vászonra minden idők leghíresebb gyilkológépe is! Az alkotócsapat azonban megváltozott, hisz a Terminátor szülőatyja és az első két darab rendezője, James Cameron (Titanic) időközben kiszállt a produkcióból, így aztán a T3 rendezését a két producer, Andy Vajna és Mario Kassar a rutinos Jonathan Mostow-ra (A félelem országútján; U-571) osztotta.
A Terminátor 3 - napjaink folytatásos filmjeihez hasonlatosan - az előző részekre való ironikus kontrázással indul. Ám hiába a látványos effektparádé, a Mátrix - Újratöltve kamionos üldözésénél is sziporkázóbb - és persze drágább - darusautós száguldás, a történetet az első két film paneljeiből rakták össze. "Bárány" bőrébe bújó gonosz terminátor, gatling-ágyús rendőralázás a placcon, és még sorolhatnám az összetevőket... 
 
Pedig az új karakter, a T-X (Kristanna Loken), a női terminátor, abszolút "korunk hőse". Gyönyörű, de acélosan hideg, céltudatos és nemcsak profin rombol, hanem remekül manipulál mindent, legyen az ember vagy gép. A neten is játszi könnyedséggel szörfözik, és a plazmavetőjét is mindig magánál hordja. Fő célja, a névtelenségbe menekült John Connor (Nick Stahl - Az arc nélküli ember) meggyilkolása és az atomháború kirobbantása. Connort és majdani szerelmét (Claire Danes - Rómeó és Júlia, Az órák) ismét egy "ósdi" Terminátor (Arnold Schwarzenegger - akár az új He-Man, erősebb, mint valaha) védelmezi. Ám a harmadik részben nincs helye parancsolgatásnak. A Terminátort már nem lehet ugráltatni. Megy a feje, és elsődleges programja után, az emberek csak bábuk a nagy sakktáblán. A gépek immár a jók oldalán is az események legfőbb irányítói. 
 
A látványos akciók mögötti filozofikus mondanivaló azonban nem túl meggyőző. Elhiggyük-e, hogy bármit tesz is egy ember, minden eleve elrendeltetett, az "Ítélet Napját" csak elodázhatjuk, meg nem tudjuk akadályozni? A választ a film meglepő epilógja rejti. Kiskapu persze most is akad, így aztán az újabb visszatérés, a Terminátor 4 elkészülte sem kizárt - bár Schwarzenegger mostanában inkább az amerikai kormányzói székre pályázik...
Pif
2003.08.13
|
Terminator 3: Rise of the Machines
amerikai akciófilm, 110 perc, 2003
Az ifjú John Connor nyomába ezúttal egy vadiúj fejlesztésű Terminatrix ered. Megmentőben sem lesz hiány: a jövőből felbukkanó T-850-es John és az emberiség megmentésére siet.
Rendező:

Jonathan Mostow

Színész:

Arnold Schwarzenegger
(a Terminátor)

Nick Stahl
(John Connor)

Claire Danes
(Kate Brewster)

Kristanna Loken
(T-X)

David Andrews
(Robert Brewster)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.