Fekete augusztus

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (7)
A hatvanas évek a feketék öntudatra ébredésének és a polgárjogi mozgalmak korszaka volt Amerikában, George Jackson pedig azáltal vált híressé, hogy aktív szerepet vállalt a haladó eszméknek a fekete elítéltek közötti népszerűsítésében.
Jackson tizennyolc éves volt, amikor életfogytiglani börtönre ítélték egy benzinkút kirablásáért 1960-ban – ahol mindössze 75 dollár volt a zsákmánya. Tizenegy évet töltött kaliforniai börtönökben, ebből hetet magánzárkában, majd 1971. augusztus 21-én őt és öt társát tisztázatlan körülmények megölték a San Quentin állami börtönben egy lázadás során. Ezek a puszta tények. A film Jackson utolsó napjait mutatja meg, de feltárja azt a politikai és társadalmi légkört is, amely kiváltotta a politikai (és szellemi) ellenállást, másrészt láthatjuk azt a hatalmi mechanizmust, amely csírájában próbált elfojtani mindenféle másképp gondolkodást. Mert az Egyesült Államok, a demokrácia élharcosa még az 1970-es évek elején is az egyik legkevésbé toleráns politikai struktúrával „büszkélkedhetett”.
 
George Jackson éles eszű fiatal bűnözőként került a rács mögé, ahol a Fekete Párducok hatása alatt elkezdett művelődni, megismerkedni a kor legfontosabb eszmei irányzataival, és ami még fontosabb, rabtársait is megpróbálta felrázni. Végül a hatóságok úgy próbálták elhallgattatni, hogy egy börtönőr meggyilkolását akarták rákenni – Jackson pedig elkeseredésében szőkést kísérelt meg, ami aztán kisebb vérfürdővel végződött. A film hitelességét mindenképpen garantálja, hogy az egyik társrendező, TCinque Sampson maga is 22 évet töltött a rács mögött, ráadásul ugyanabban a börtönben, mint Jackson, CSI: Helyszínelőkből ismert Gary Dourdan pedig remekül kelti életre magát a bűnözőből lett aktivistát. Tanulságos néznivaló!
 
Forrás: Est.Tv Magazin
2008.07.25
|
Black August
amerikai filmdráma, 115 perc, 2007
Rendező:

Samm Styles

(4 kép)


Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.