Mrs. Ratcliffe forradalma

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (9)
Az olasz A testvérem egyedüli gyerek után újabb, ezúttal egy angol-magyar (!) film, ami éppen 1968 negyvenedik évfordulójára érkezik a magyar mozikba, és áthatják az ideológiák, illetve a tiltakozás, a lázadás szelleme.
Az igaz történeten alapuló Mrs. Ratcliffe forradalma pedig - talán nem véletlenül - pontosan 1968-ban is játszódik, és pikáns módon egyszerre érhető tetten benne a rendhagyó angol családi történetek low budget bája (lásd még: A Kelet az Kelet) és a közelmúlt német darabjainak (pl.: Good Bye, Lenin!) szatirikus nosztalgiája. A brit Bille Eltringham (Nem fenékig tejfel) filmje ugyanis érdekes módon egy kelet-németországi kis határvárosban játszódik. Ide költözik a lelkes kommunista yorkshire-i családfő, Frank Ratcliffe mellőzött, háztartásbeli feleségével, 12 és 16 körüli lányaival és neurotikus sógorával. 
 
Filmünk főhőse azonban nem ő, hanem bizonytalan, unatkozó felesége, Dorothy Ratcliffe lesz, aki felismeri az irigyelt-bálványozott rendszer fonákságait, és egyre drasztikusabb megoldásokat keres, hogy megmentse családtagjait a kommunizmustól és visszajuttassa őket a hanyatló Nyugat ópiumához. 
 
A hasonló művektől megszokott keserű szatíra mellett a Mrs. Ratcliffe-nek van egy komikus, sőt néha egyenesen kabarészerű vonulata is kancsal összeesküvővel, műlábas ellenállóval és egy pisztolynak látszó tárggyal. A magyar néző pedig a brit és német színészek mellett számos ismerős hazai arcot (Gáspár Imola, Fesztbaum Béla) és tájat is felismerhet a nagyrészt hazánkban forgatott filmben. 
 
fürkész
2008.07.29
|
Mrs. Ratcliffe's Revolution
angol-magyar vígjáték, 102 perc, 2007
Lelkes kommunista yorkshire-i papa 1968-ban egész családját egy keletnémet kisvárosba vezényli, ahol azonban a feleség felismeri a rendszer fonákságait. Amikor A Kelet az Kelet találkozik a Good Bye, Lenin!-nel.
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. augusztus 7.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.