Mázli

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (20)
„Kis falu nagy szarban”- szól hozzánk ennek a nem túl sokat mondó műnek népiesen őszinte alcíme, mely tökéletesen foglalja össze a történet tanulságait.
Adott ugyanis Ógyarmat, az osztrák határ mentén fekvő kis falu, ahol a többségükben munkanélküli és elszegényedett lakosok epekedve hallgatják a sógoroktól átszűrődő Kacsatánc sramliváltozatának dallamát. Szép metafora, mely szerencsére az egész filmre rányomja bélyegét: hőseink ábrándokat kergetnek, és hisznek abban, hogy valamiféle csoda kibillentheti őket tetszhalott léthelyzetükből. Mind közül a leglököttebb Szekeres Pista (Lukáts Andor), a konok álmodozás nagymestere, aki nem adja fel a falu önfenntartásába vetett hitét, ezért nem írja alá egy nagy termőterület eladási szerződését, inkább gondol egyet és megfúrja az Ausztriába vezető olajvezetéket. Ógyarmat népe lubickol a gázolajban, feketén árulják boldog-boldogtalannak, az árverseny és a hatóságok megjelenése azonban feszültséget szül, és a falu hamarosan nagyszabású túszejtéses terrorakció színhelyévé válik. 
 
Nagy dolgok ezek egy kis faluban, az operatőrént induló Keményffy Tamás rendező azonban bukkanók nélkül, a maguk természetes lefolyásában mutatja be a kissé abszurd történéseket, melyek a karakterskatulyában viháncoló színészek szokatlanul jól irányított játékának hála, izgalmasak és szórakoztatóak. Kicsit büdös, kicsit robban, de a miénk - akár az osztrák olaj. Novodomszky Éva szerepeltetéséért pedig minimum Kossuth-díj jár a producernek! 
 
csmozi
2008.10.14
|
magyar-német szatíra, 88 perc, 2008
Egy határ menti kis magyar falu lakói megfúrnak egy osztrák olajvezetéket, és lubickolnak a pénzben. Csakhogy minden csoda három napig tart...
Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2008. október 23.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.