Elégia

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (18)
A szívhez szóló, megrendítő, de felesleges pátosztól és érzelgősségtől mentes filmjeiről ismert Isabel Coixet (Az élet nélkülem, A szavak titkos élete) ezúttal a hazánkban is népszerű neves amerikai író, Philip Roth A haldokló állat című regénye alapján dolgozott.
Roger Michell tavaly bemutatott Vénuszához hasonlóan az Elégia is egy idősödő férfi és egy fiatal lány szerelmét jeleníti meg, de itt azért nem olyan drasztikus a helyzet, hiszen az 55-60 körüli közismert kritikust, egyetemi tanárt, David Kepesht Ben Kingsley játssza - és egyáltalán nem kell hozzá apakomplexus, hogy elképzeljük, szuggesztív tekintetébe bele lehet szeretni -, partnernője pedig a 30 évvel idősebb professzorával viszonyt kezdő diáklány, Consuela szerepében Penélope Cruz. A hangsúlyok is eltolódnak: kezdetben csakugyan a két ember közti hatalmasnak tűnő korkülönbség áll a középpontban, ám a konfliktus magja később a férfi bizonytalansága és gyávasága lesz...
 
Főhősünk is a világéletében önző, hedonista életet élő, művelt, kifinomult Kepesh - rajta keresztül látjuk a lányt és azt, hogy éli meg a férfi a váratlan, ajándékba kapott szerelmet. Az Elégia ugyan nem kamaradarab, de jóformán csak párjelenetek vannak benne (David és Consuela, David és fia, David és régi szeretője, David és barátja), méghozzá olyan intenzív és átélt színészi jelenléttel fűszerezve, amit igazán üdítő figyelni. Coixet műve gyönyörű erotikus jeleneteivel, kulturális utalásaival és szinte tapintható atmoszférájával együtt minden ízében ízléses darab. 
 
fürkész
2008.10.29
|
Elegy
amerikai filmdráma, 108 perc, 2008
Egy idősödő egyetemi professzor viharos szerelmi viszonya szokatlanul dögös tanítványával. Penélope Cruz eddigi legmerészebb szexjelenete!
Rendező:

Isabel Coixet

Színész:

Ben Kingsley
(David Kepesh)

Penélope Cruz
(Consuela Castillo)

Dennis Hopper
(George O'Hearn)

Patricia Clarkson
(Carolyn)

Peter Sarsgaard
(Kenny Kepesh)

Deborah Harry
(Amy O'Hearn)

Sonja Bennett
(Beth)

Chelah Horsdal
(Susan Reese)

Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2008. október 30.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.