A kis szemtanú

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (18)
Az átlagos thrillerek bizonyos típusai nem igazán szólnak többről, mint hogy egy rejtélyesnek tűnő bűntényt nagy nehezen, némi izgalmak közepette megfejtenek – miközben széparcú nyomozónk esetleg még valami románcba is belekeveredik.
A kis szemtanú viszont simán meghaladja a megszokott közepes színvonalat és stílusi beskatulyázást: egy remekül felépített, precíz alkotásról van szó, melynek egyik legnagyobb erőssége, hogy a műfaji sokszínűség és alaposság mellett még egy alig ismert közösség életébe is betekinthetünk – mindezt a hitelesség jegyében.
 
Történetünkben az ámis gyülekezet két tagja, Rachel és gyermeke nagyvárosi rokonlátogatásra indulnak, a puritán életmódhoz szokott kisfiú azonban csak rövid ideig csodálhatja a philadelphiai nyüzsgést és az őt körülvevő megannyi szokatlan élményt, a mosdóban ugyanis szemtanúja lesz egy civil ruhás zsaru meggyilkolásának. A nyomozást végző John Book (Harrison Ford) rájön, hogy korrupt kollégái között kell keresni az elkövetőket, akik érthető módon már őt akarják eltenni láb alól, így kerül az ámis közösség védelmébe a jóképű detektív. A nyomozó előtt fokozatosan tárul fel e szokatlan – a külvilágtól teljesen elkülönült, modern technikai eszközöket egyáltalán nem használó – vallási csoport zárt és különös világa. 
 
Peter Weir rendező rendkívül finom megoldásokkal és részletgazdag ábrázolással vezet be minket az ámisok mindennapjaiba és a megszokott várositól teljesen különböző kultúrájába, valamint két különböző gyökerű ember gyönyörű vonzalmába. A film végig fennmaradó és egységes hangulata a kiváló képi szerkesztésnek, a remek zenének és a jól megírt dialógusoknak is köszönhető, nem véletlen, hogy A kis szemtanú a forgatókönyvért és a vágásért is Oscar-díjat kapott.

2008.12.29
|
Witness
amerikai filmdráma, 107 perc, 1985
Rendező:

Peter Weir

Színész:

Kelly Mcgillis
(Rachel)

Harrison Ford
(John Book)

Josef Sommer
(Schaeffer)

Lukas Haas
(Samuel)

Jan Rubes
(Eli Lapp)

Alexander Godunov
(Daniel Hochleitner)

Danny Glover
(McFee)

Patti LuPone
(Elaine)

Viggo Mortensen
(Moses Hochleitner)

(8 kép)


Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.