David Gale élete

olvasói
9/10 (1)
Néhány évvel ezelőtt több olyan élvonalbeli hollywoodi mozi is készült, amelynek középpontjában egy kivégzésre váró elítélt személyes drámája állt, a trend azonban hamar kifulladt, miután a Ments meg, Uram! című film az általa nyert Oscarokkal kiaknázta a témában rejlő lehetőségeket. Alan Parker (Madárka, Angyalszív, Evita) most újra előbányázta a süllyesztőből a témát, és csavaros thrillert kanyarintott hozzá, amely annyiban különbözik a korábbi, hasonló jellegű filmektől, hogy inkább a titkok felfejtésén van a hangsúly benne, mintsem az emberi drámán.
David Gale (Kevin Spacey - Hetedik, Közönséges bűnözők, Szigorúan bizalmas) jó nevű egyetemi tanár és híres polgárjogi aktivista, aki egész életét a halálbüntetés eltöröltetésére tette fel, előadások tartásával és demonstrációk szervezésével küzdve céljáért. A sors gonosz fintora, hogy Gale-t előbb egyik ex-tanítványa simlis viselkedése miatt eltávolítják az egyetemről, majd a felesége által is elhagyott, lezüllött férfit halálra ítélik általa egyébként imádott kolléganője megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. Az addig a sajtótól mereven elzárkózó Gale három nappal a kivégzése előtt interjút ad a helyi lap újságírójának (Kate Winslet - Titanic, Mennyei teremtmények). Gale ebben elmeséli egész életét, és következetesen ártatlannak vallva magát, megkéri a nőt, hogy kutassa fel a gyilkosság valódi elkövetőjét. 
 
Többé-kevésbé élelmesen adagolva a feszültséget, Alan Parker jó mesterember módjára „kriminalizálja” a sztorit és dirigálja le a filmet, sajnálatos azonban, hogy e művelet során kevéssé lel társra választott színészeiben: Kate Winslet vagy a segédjét alakító Gabriel Mann halványabb annál, mint amit a történet alapján várhatnánk tőlük.
Homolka
2003.09.03
|
The Life of David Gale
amerikai-német thriller, 130 perc, 2003
A világéletében a halálbüntetés eltöröltetéséért küzdő polgárjogi aktivista a siralomházban várja kivégzését. Alan Parker thrillerében senki sem az, aminek látszik...
Rendező:

Alan Parker

Színész:

Kevin Spacey
(David Gale)

Kate Winslet
(Bitsey Bloom)

Laura Linney
(Constance Harraway)

Gabriel Mann
(Zack Stemmons)

Matt Craven
(Dusty Wright)

Jim Beaver
(Duke Grover)

Leon Rippy
(Braxton Belyeu)

Rhona Mitra
(Berlin)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.