Psycho

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (37)
A Psycho az a fajta abszolút klasszikus, ami - ha nem lenne korhatáros - be kéne, hogy kerüljön az iskolai tananyagba is, okulásképpen a vizuális effektekkel agyonzúzott ifjúság igazi drámai feszültségeket nem ismerő kis buksijának.
És itt az „igazi drámai feszültség” kijelentéshez mind a három szónak a magasabb, már-már mitikus értelmét képzeljük oda, hiszen előtte egyáltalán nem, és utána is csak mértékkel volt olyan filmművészeti alkotás, ami ilyen borzongatóan gyönyörű példát hozott volna a zsigerekig hatoló pszichológiai thrillerre.
 
A paráztatás nagymestere úgy kezdi a mozit, mintha egy teljesen átlagos film lenne. Szép szőke lányka illegálisan nagyobb összeghez jut, menekül, mi meg izgulunk érte, mert ugye így szokás. Aztán a főhősnek hitt szőkeség tragikus hirtelenséggel kihullik a sztorilájnból – ez viszont nem szokás – egy zseniálisan szerkesztett zuhanyzós gyilkossági jelenet folyamán. Innentől van új főhősünk, akiért aggódni lehet, hogy aztán a legvégén kapjunk egy újabb jókora pofont, amit minden fázisában nagyon fogunk élvezni. A Psycho bizony a nagy átverések mozija is. Kezdetben a bűntudat, a lelkiismeret-furdalás, majd az elszigeteltség és a magány érzése miatt eshetünk pánikba. Mindeközben pedig izgalmas krimit is kapunk, az állandó feszültséget csak tetézi Bernard Hermann idegtépő muzsikája, aki hanyag eleganciával csak úgy jellemezte munkáját, mint „fekete-fehér történetet elmesélő fekete-fehér film fekete-fehér filmzenéje”. 
 
A történetről Hitchcock intő szavainak eleget téve nem is mondunk el többet. Bár nem valószínű, hogy van még ember, aki ne ismerné a sztorit, hiszen lassan orvosi fogalom lesz a Bates-jelenség. Mindenesetre kihagyhatatlan és bármikor utánnézhető mesteri alapmű. 
 
 
 
macsek
2007.11.19
|
Psycho
amerikai thriller, 115 perc, 1960
A húsos ujjú horrormágus legnagyobb klasszikusa. Tolvaj leány az anyakomplexusos moteltulaj áldozata lesz a zuhanyrózsa alatt...
Színész:

Anthony Perkins
(Norman Bates)

Janet Leigh
(Marion Crane)

Vera Miles
(Lila Crane)

John Gavin
(Sam Loomis)

Martin Balsam
(Milton Arbogast)

John McIntire
(Al Chambers)

Simon Oakland
(Dr. Fred Richman)

Vaughn Taylor
(George Lowery)

John Anderson
(California Charlie)Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.