Fados

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (15)
A Fadosban a neves spanyol rendező, Carlos Saura (Carmen; Goya; Taxi, Madrid; Tangó) kalauzolásával ismerkedhetünk meg a fado nevű zenei műfajjal.
Az idén az Európai Filmakadémia által a legjobb dokumentumfilm díjára jelölt mű azonban nem fáraszt minket ismeretterjesztő részekkel, beszélő fejekkel vagy kultúrtörténeti áttekintéssel, hanem az elején egy felirat segítségével kb. három mondatban elmeséli, mi is az a fado (egy Portugáliában, a XIX. században az afrikai és brazil bevándorlók körében kialakult zenei műfaj), majd nemes egyszerűséggel (ahogy arra már a cím is utal) különböző színpadi produkciókat tárnak a néző elé szép sorban, egymás után. 
 
A zenés-táncos-dalos előadások közt láthatunk (és persze hallhatunk!) táncos-tömeges bevonulást, két szál gitárral előadott instrumentális darabot, balett-táncosokkal megtámogatott előadást, dramatizálva megjelenített népdalt, háttérvetítéssel aláfestett produkciót stb. A fadók egy része természetesen a szerelemről szól, másik része pedig - lévén, hogy bevándorlókhoz kötődik - amolyan melankolikus, nosztalgikus „búsongó”. Ha gondoljuk, a dalok szövegét követhetjük a feliratokon, de választhatjuk azt is, hogy egyszerűen átadjuk magunkat a zenének és a látványnak. 
 
Ennek „megrendezéséhez” ugyan nem kell Carlos Saurának lenni, hiszen nem sokban haladja meg egy színházi közvetítés igényét és színvonalát, de attól még élvezhetjük (mondjuk nem mint filmet, hanem mint élményt), főleg ha rajongói vagyunk a portugál muzsikának és a táncművészetnek. 
fürkész
2008.11.26
|
Fados
portugál-spanyol zenés dokumentumfilm, 90 perc, 2007
Carlos Saura zenésfilm-trilógiájának záródarabjában performansszerűen mutatja be a népszerű, XIX. századi portugál zenei stílust, a fadót.
Rendező:

Carlos Saura

Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2008. december 4.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.