A Szépség és a szőr: Diane Arbus képzeletbeli portréja

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (4)
Szögezzük le gyorsan: ez a film olyan furcsa, sőt bizarr, hogy egészen biztos, hogy sokaknak nem fog tetszeni, és sokan nem is fogják érteni.
Ennek csak részben oka, hogy nálunk kevésbé ismert Diane Arbus neve és munkássága. Pedig az 1971-ben elhunyt Arbus az egyik legfontosabb XX. századi fotográfus volt, és valószínűleg a legjobb női fényképész, aki vonzódott a bizarr életmódot folytató emberekhez, a társadalom peremén élőkhöz és a tragikus helyzetekhez. A filmben azonban életéből csak annyit mutatnak a valósághoz hűen, hogy Diane férje, egy átlagos portréfotós asszisztenseként kezdte a szakmát, a többi a művészi szabadosság és az élénk képzelet műve - lásd a címet.
 
Steven Shainberg, a roppant szórakoztató, de hasonlóan bizarr A titkárnő rendezője egy különös találkozást helyez története középpontjába, amikor egy nap a New York-i lakásának ablakából az átlagos feleség szerepében feszengő hősnő megpillant egy maszkos alakot, akiről kiderül, hogy ő a titokzatos új szomszéd, aki valaha egy cirkuszban dolgozott. Diane vonzódni kezd a különös férfihoz, és elhatározza, hogy lefényképezi. Találkozásuk gyökerestül felforgatja az asszony életét. Felébreszti benne a vágyat a fotóművészet iránt - a többit pedig a bevezetőből már ki lehet barkobázni. A Patricia Bosworth regényéből készült film a híres fényképész képzeletbeli portréját vetíti elénk, a művésznő portréját Nicole Kidman festi meg, élete egyik legjobb alakítását nyújtva, aki pedig anélkül is felismeri Robert Downey Jr.-t, hogy tudja, hogy szerepel a filmben, annak külön elismerésünk, annyira elváltoztatták - lásd a címet, újra. 

Forrás: Est.Tv Magazin
 
2008.12.11
|
Fur
amerikai életrajzi film, 117 perc, 2006
(7 kép)


Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.