Angi Vera

olvasói
9/10 (6)
Vészi Endre azonos című kisregényének döbbenetes atmoszférateremtő és lélekrajzoló filmadaptációja pompázatos példánya annak az ötvenes évekre reflektáló mozidömpingnek, ami a század végére szinte már saját műfajt képviselt a magyar filmtörténetben.
Az Angi Vera nagyszerűsége részben abban áll, hogy a korképet megrázó kontinuitásában veti a vászonra, és mindezt egy hamvas naiva lélektorzulásain keresztül teszi. Az ifjú kommunista leány életét 48-tól egészen a Rákosi-rendszerig követhetjük nyomon, meglepően merész, cenzúrabirizgáló őszinteséggel és igen erős kritikai szellemben.
 
Angi Vera pár évvel a II. világháború után segédápolóként dolgozik egy vidéki kórházban, ahol embertelen állapotok uralkodnak. A tarthatatlan helyzet lelkes felszólalásra ösztönzi a tapasztalatlan lányt, amit a soron következő pártgyűlésen meg is ejt. Bátorságának jutalma egy politikai továbbképzés a pártiskolán, ahová az ország egész területéről érkeznek – a Verához hasonlóan piszok szerencsés – hallgatók. Itt tökéletes központi irányítás alatt zajlik a gondolatok és cselekvések uniformizálása, a prüdériára nevelés és a mindenkori párthűségre szoktatás. Ráadásul Vera a pajtizásnál is rendesen beválaszt; összeismerkedik Annával, akinek emberségén a léleknyomorító időszak jóvátehetetlen lyukakat ütött. Kiábrándult és befásult életébe már csak az uralkodási vágy és a gyűlölet tud egy kis boldogságot csöpögtetni, hősnőnk ingatag és befolyásolható személyisége pedig igazán könnyű falat az ilyen profi manipulátoroknak. Így eshet meg, hogy az amúgy tisztaszívű lány még a szerelmét is hajlandó beárulni a vezetésnek… 
 
A képek – zseniálisan igazodva a korhoz – néhol funkcionálisan nyersek, és – igazodva a témához – néhol megejtően líraiak. A színészi játék is maradéktalanul beteljesíti feladatát, a végeredmény pedig egy realista sorstragédiába facsarodó jó sötét korszaksziluett.  
 
macsek
2006.09.22
|
magyar filmdráma, 96 perc, 1979
Naiv, szeretetreméltó lányka furcsa karrierje az ötvenes évek nyomasztó légkörében, híres zuhanyzós jelenettel és az első magyar női film címkéjével.
Rendező:

Gábor Pál

Színész:

Pap Vera
(Angi Vera)

Pásztor Erzsi
(Traján Anna)

Szabó Éva
(Muskát Mária)

Dunai Tamás
(André István)

Horváth László
(Neubauer József)

Ráday Imre
(kórházigazgató)

(4 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.