Valkűr

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (29)
Érdekes módon Tom Cruise számára főleg azok a szerepek állnak tényleg jól, ahol nem mosolyog, és a Hitler elleni sikertelen merénylet főszereplőjeként valóban nincs sok oka vigyorogni.
 A Hitler ellen 1944 júniusában elkövetett merénylet majdnem egy évvel lerövidíthette volna a II. világháborút, százezrek életét mentve meg, de Claus von Stauffenberg és társai annyit azért elértek, hogy a későbbi generációk tagjai megbocsátóan azt mormolják: azért voltak rendes németek is. Bryan Singer (Közönséges bűnözők, Superman visszatér) szerencsére nem azon filózik, hogy mi lett volna, ha a terv sikerül, és nem tolja valaki fél méterrel arrébb a bombát rejtő aktatáskát, hanem az eleve kudarcra ítélt összeesküvés igazi buktatóira koncentrál. Bár Singer szerint von Stauffenberg maga volt a megtestesült tökély - a producerként is funkcionáló Cruise nyilván csak így vállalta a szerepet -, amivel a legtöbb történész vitatkozna, a lassan kibontakozó cselekmény azonban ragaszkodik a valósághoz, a sokszor hezitáló vagy a feladatra eleve alkalmatlan ellenállók és a könyörtelenül hatékony náci gépezet szembenállása pedig hálás alapanyag.
 
Vagyis a feszültség egy pillanatból sem hiányzik, a díszletekbe, horogkeresztekbe vagy fegyverekbe még a legelvetemültebb neonácik sem köthetnek bele, és Tom alakításával sincs gond - igaz, az egyenruha és a fél szem eleve fél siker számára. A történelem igazi iróniája azonban az, hogy pont a leendő merénylő munkája volt kidolgozni azt a hivatalos tervet, amely a Führer halála esetén lépett volna érvénybe - ez volt a Walkűr.  
 
Vízer
2009.02.04
|
Valkyrie
amerikai-német történelmi dráma, 120 perc, 2008
Claus von Stauffenberg sikertelen merényletének közérthető és izgalmas feldolgozása egy kis növésű amerikai sztárral a főszerepben.
Rendező:

Bryan Singer

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2009. február 19.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.