Apaföld

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (9)
Az idei Magyar Filmszemlén méltatlanul mellőzött Apaföld egyedül a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját hozta el, ami egyáltalán nem meglepő.
Tőlünk nyugatabbra ugyanis mindig nagyra értékelték a hatvanas-hetvenes években virágzó magyar új hullám azon vonalát, amit elsősorban Gaál István (Sodrásban, Holt vidék, Magasiskola) és Kósa Ferenc (Tízezer nap) képviselt - akik műveikben a modernizmust ősi, archaikus szemlélettel vegyítették. Mindez úgy jön ide, hogy Nagy Viktor Oszkár bemutatkozó nagyjátékfilmje ezer szállal kapcsolódik ehhez a filmes hagyományhoz mind tematikailag, mind stilárisan, sőt egy-egy konkrét idézettel is. 
 
Az Apaföldben egy csonka családot ismerünk meg: az apa épp most szabadult a börtönből, kamasz- és felnőttkor határán járó fia pedig meglehetősen elidegenedett tőle. Az apa a legősibb, legelemibb dolog segítségével próbál visszatalálni hozzá: földet vesz, ahol szőlőt akar termeszteni, s az előkészületekbe a fiút is bevonja. A film beazonosítható, de valójában időtlen történetében ettől kezdve azonban apa és fia két külön úton indulnak el közös végzetük felé, és a fiú fiatal, vonzó nagynénjének jelenléte sem segít a helyzeten. 
 
Nagy Viktor Oszkár filmje nagyon erős, gyönyörűen megkomponált képekkel dolgozik. A párbeszéd és a vágás igen kevés benne, inkább az embert a természetben elhelyező totálok és a vad, nyers férfiarcokat mutató közelik segítségével fejti ki igen plasztikusan üzenetét. Az Apaföld egyszerű, tragikus története így elemi erővel talál utat a nézőhöz. 
fürkész
2009.03.06
|
magyar filmdráma, 80 perc, 2009
"Az oszlopokkal tűzdelt föld a szőlődűlő legvége, innentől felfelé a dombtetőig megművelhetetlen sziklás jellegű talaj terpeszkedik. A dombtetőn pedig egy fa áll. Itt találkozik az ég a földdel."
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2009. március 19.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.