Apaföld

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (9)
Az idei Magyar Filmszemlén méltatlanul mellőzött Apaföld egyedül a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját hozta el, ami egyáltalán nem meglepő.
Tőlünk nyugatabbra ugyanis mindig nagyra értékelték a hatvanas-hetvenes években virágzó magyar új hullám azon vonalát, amit elsősorban Gaál István (Sodrásban, Holt vidék, Magasiskola) és Kósa Ferenc (Tízezer nap) képviselt - akik műveikben a modernizmust ősi, archaikus szemlélettel vegyítették. Mindez úgy jön ide, hogy Nagy Viktor Oszkár bemutatkozó nagyjátékfilmje ezer szállal kapcsolódik ehhez a filmes hagyományhoz mind tematikailag, mind stilárisan, sőt egy-egy konkrét idézettel is. 
 
Az Apaföldben egy csonka családot ismerünk meg: az apa épp most szabadult a börtönből, kamasz- és felnőttkor határán járó fia pedig meglehetősen elidegenedett tőle. Az apa a legősibb, legelemibb dolog segítségével próbál visszatalálni hozzá: földet vesz, ahol szőlőt akar termeszteni, s az előkészületekbe a fiút is bevonja. A film beazonosítható, de valójában időtlen történetében ettől kezdve azonban apa és fia két külön úton indulnak el közös végzetük felé, és a fiú fiatal, vonzó nagynénjének jelenléte sem segít a helyzeten. 
 
Nagy Viktor Oszkár filmje nagyon erős, gyönyörűen megkomponált képekkel dolgozik. A párbeszéd és a vágás igen kevés benne, inkább az embert a természetben elhelyező totálok és a vad, nyers férfiarcokat mutató közelik segítségével fejti ki igen plasztikusan üzenetét. Az Apaföld egyszerű, tragikus története így elemi erővel talál utat a nézőhöz. 
fürkész
2009.03.06
|
magyar filmdráma, 80 perc, 2009
"Az oszlopokkal tűzdelt föld a szőlődűlő legvége, innentől felfelé a dombtetőig megművelhetetlen sziklás jellegű talaj terpeszkedik. A dombtetőn pedig egy fa áll. Itt találkozik az ég a földdel."
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2009. március 19.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
29
K
30
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.