Utolsó idők

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (11)
Az idei Filmszemlén fődíjjal jutalmazott Mátyássy Áron antik ihletésű bosszútörténetet álmodott a magyar–ukrán határra, ahol gázolajcsempészek, lecsúszott alkoholisták, a civilizációból menekülő hippik és autista lányok élnek egymás mellett – békétlenségben.
Az elsőfilmes rendező már lakótelepi rövidfilmjeiben is előszeretettel vizsgálta a kisemberek problémáit, most azonban térben is időben ugrott egyet, hogy a kilencvenes évek közepi szabolcsi valóság bemutatásával egy még inkább univerzális történetet meséljen el. Már a film címe is jelzi, hogy az alkotók nem vidám pancsikálásra invitálják a nézőt, maga a cselekmény pedig csak megalapozza a gyanút: az árva Iván (Kádas József) egy fedél alatt él fogyatékos nővérével, Eszterrel (Vass Teréz), és bizony csempészettel szerzi meg azt a mellékest, amivel úgy-ahogy elboldogulnak. Iván nem egy nyugodt alkat, így amikor egy nap Esztert ismeretlenek megerőszakolják a mezőn, rendesen felmegy benne a pumpa, és elhatározza, hogy megbosszulja nővére megrontását.
  
Mátyássy a gyönyörű táj és a sanyarú sors közötti ellentétre építve ad lírai hangot a történetnek, és ezzel megidézi Terrence Malick bámulatos bemutatkozó filmjét, a Sivár vidéket, ugyanakkor el is rugaszkodik az új-hollywoodi zseni munkájának kiűzetés-hangulatától, mert Herbai Máté operatőr remek képeit nem a paradicsomi állapot természeti zajai kísérik, hanem Márkos Albert jazzes-rockos dallamai Harcsa Veronika előadásában. Az Utolsó idők különleges hangulatú film, melynek cselekménye nem valós ugyan, de manapság sajnos egyre könnyebben megtörténhet. 
csmozi
2009.10.16
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2009
Egy olajcsempész tragédiája a kilencvenes évek második felében. A 2009-es filmszemle fődíjasa.
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2009. október 22.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.