Boszorkánykör

est.hu:
6/10
|
olvasói
3/10 (9)
Zsigmond Dezső többszörösen díjazott dokumentumfilmesnek az idei Szemlén már bemutatott nagyjátékfilmje egy csángó legenda alapján mesél arról a vidékről, melynek a rendező nagy ismerője.
Habár a filmes eddigi pályája során többször is rendezett már jobban (Indián tél) vagy rosszabbul (A rózsa vére) sikerült fikciós filmeket, mégis inkább dokumentumfilmes munkássága miatt ismert - méltán (lásd a Józsi nővér és a sárga biciklit vagy a Csigavárat). Zsigmond új munkájában egyszerre jelenik meg a dokumentumfilmes és a játékfilmes eszközrendszer (a Boszorkánykörben ugyanúgy szerepelnek a korábbi dokukban már bemutatott amatőr, illetve hivatásos színészek is, nem elhanyagolható ezenkívül a mű néprajzi-szociográfiai értéke), nem meglepő módon azonban jobban működik dokufilmes vonulata. 
 
Az erdélyi havasok közt, egy kis gyimesi csángó faluban játszódó alkotás krimiként kezdődik: egy késelés miatt rendőrnyomozó érkezik a településre, aki az eredeti után, egy titokzatos nő felbukkanásával újabb bűnökre lel, majd még mélyebben belebonyolódik a boszorkányokhoz fűződő helyi legendák világába. Ezt követően újabb rendőr, újabb nyomozás jön... 
 
Habár a Boszorkánykör nem akkora csalódás, mint a szintén dokufilmes Almási Tamás nagy visszatérése a játékfilmekhez (Márió, a varázsló), a benne megjelenő, a dokumentumfilmek segítségével korábban már többször átélhetően közel hozott világ itt bizarr és idegen marad. A közel kerülés élményét továbbra is a rendező dokumentumfilmjeiben fogjuk megtalálni. 
 
firkász
2009.07.10
|
magyar thriller, 90 perc, 2009
A gyerekgyilkosság ügyében nyomozó rendőrtiszt nehezen birkózik meg a csángó világgal. Balladisztikus történet a fehér farmeresekről.
Rendező:

Zsigmond Dezső

Forgalmazza: Quality Pictures
Bemutató: 2009. július 16.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.