A repülés története

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (9)
Habár Kenyeres Bálint eddig még egy nagyjátékfilmet sem készített, talán ő ma az egyik legismertebb magyar filmes - nemzetközi szinten mindenképp. Most pedig új kisfilmje is elindulhat világhódító útjára.
Kenyeres nevét - igaz, már Zárás című, 1999-es tizenhárom percese is számtalan díjat nyert - először akkor ismerhette meg a világ, amikor egysnittes menekültdrámája, a Before Dawn (2005) szerepelt a cannes-i fesztivál versenyprogramjában, majd 2006-ban elnyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját, ezenkívül az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztiválon különdíjban részesült - és még sokáig sorolhatnánk a kisfilm érdemeit. 
 
Az újabb mű szakít a korábbi módszerrel, és közel sem csak egyetlen snittbe sűrített körsvenkben meséli el cselekményét: A repülés története vágásokkal tagolt, míves kameramozgásokkal ábrázolja történetét. Ahogy gyökeresen mások a korábbihoz képest a hősök is: rongyos menekültek helyett itt 1905-ben járunk, Normandiában, ahol gyönyörű kosztümökben parádézó, nagypolgári társaságot figyelhetünk. A piknik után a fotográfus egy közös fényképet készítene a csoportról, amikor észreveszik, hogy eltűnt egy kislány. Őrült keresés következik, mely éles ellentétben áll a szóban forgó gyerek nyugodt viselkedésével - ő ugyanis eközben valami fantasztikusat lát. Valami olyat, aminek a zajos társaságból egyedül ő a tanúja... S a jelek szerint az új módszer és az új közeg is meghozta az eredményt, hiszen A repülés történetét meghívta programjába a cannes-i Rendezők Kéthete. 
 
fürkész
2009.05.12
|
The History of Aviation
francia-magyar rövidfilm, 15 perc, 2009
A múlt század elején egy elegáns baráti társaság piknik utáni közös fotóhoz készülődik, de valaki még hiányzik a képből...
színész:

Jeles András
(fényképész)

Babarczy László
(nagybácsi)

Nagy Mari
(csontos arcú nő)

Nyakó Júlia
(hajadon)

Kovács Kálmán
(40 éves férfi)

(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.