Arccal a földnek

olvasói
10/10 (1)
Fiatal srác érkezik morc díszkisérettel a szabadkai vasútállomásra. Hazatért szülővárosába, zűrös idők vannak mögötte, ahogy mindenki mögött az ezredfordulós Délvidéken. A háborús hátországból katonának hurcolták el a legényeket, valószínűleg így tettek hősünkkel is, ő azonban - tán némi fronttapasztalattal sújtva - nagy nehezen leszereltette magát.


Most itt áll az állomás koszlott díszletei között: otthon érezheti magát. Elvégre színházban dolgozott, kellékes volt, megjárta a zsinórpadlásokat, a színpadok hátsó fertélyát és a hadsereg őrületét. Nem sokat mesél arról, hogy mi történt vele, legfeljebb fanyar, tompa mosolyra rándul a szája. Hazatért a fiú, és újrajárja a kisváros porlepte helyszíneit: a csendes családi házat, a kihalt színházat, az avarlepte parkot. Sétál, ténfereg, őgyeleg, elmegy egy előadóesttel kevert házibuliba, összefut néhány régi baráttal, csúnya pálinkákat fogyasztanak, minek következtében a kiskertben, az ólak mellett éri őket a hajnal. Aztán felbukkan egy lány is, sejthető, volt köztük valami, de most csak egy évődő-furcsa sétára telik, mosolygós pillanatokra a parkban, aztán, mintha semmi se történt volna - nem történik semmi sem...Az Újvidéken szinházi és filmrendezést tanult Tolnai Szabolcs három éve egy groteszken szomorkás fekete-fehér vajdasági road movie-val, a Nyári mozival tette le a névjegyét. Második filmje, az Arccal a földnek erős hangulatú, lassú sodrású, pikareszk történet, összefonódó sorsokkal, földközeli élményekkel, valósból abszurdba hajló szituációkkal. Kell egy kis idő, hogy ráérezzünk a film atmoszférájára, de attól kezdve megragad a miliő, izgalmassá válik a csendes forgatag. Olyan ez a film, mintha Kusturica duhaj stílusát valaki belassította volna: nem az akciókban rejlik a vadság, hanem a bénult felszín mögött örvénylenek az érzelmek. Kiváló fényképezés, izgalmas arcok (főszerepben a Macerás ügyekből ismert Nyitrai Illéssel, pesti, újvidéki és szegedi színészekkel, illetve seregnyi remek amatőrszereplővel); semmi kétség, az Arccal a földnek az idei Szemle egyik meglepetésfilmje volt, ennek elismerése a zsűri különdíja és produceri díja is.
gorcsev
2002.11.14
|
magyar filmdráma, 82 perc, 2002
Abszurd, ezredvégi körkép Szabadkáról, háború utánról. Családregény színházzal és kellékekkel.
Rendező:

Tolnai SzabolcsFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.