A dolgok állása

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (22)
A neves skót dokumentumfilmes, Kevin Macdonald (Zuhanás a csöndbe, Az ellenségem ellensége) Idi Amin-drámája (Az utolsó skót király) után a valóságtól még nagyobbat lépett a fikció felé: ezúttal egy 2003-as BBC-minisorozat, az Államérdek alapján dolgozott.
A hatrészes, igen komplex és bonyolult eredetin a hollywoodi verzió már csak terjedelmi okok miatt is sokat változtatott, de még így is ez az utóbbi évek egyik legokosabb „oknyomozó újságírós” krimije, amely ugyanakkor feszült thrillerként, paranoiafilmként is megállja a helyét. A végeredmény pedig inkább lett rokona A Pelikán-ügyiratnak, mint az alapul szolgáló szériának. S habár már az eredeti is elég nagy neveket mozgatott (James McAvoy, Polly Walker, Bill Nighy), ezúttal olyan sztárok lépnek akcióba, mint Russell Crowe, Ben Affleck vagy Helen Mirren. 
 
A Pelikán ügyirathoz hasonlóan A dolgok állásában is egy mindenre elszánt, vérprofi riporter veti bele magát egy olyan nyomozásba, mely később a legfelsőbb politikai körökbe vezet. Cal McAffrey régi barátját, Collins szenátort, a védelmi kiadásokat felügyelő bizottság elnökét akarja tisztázni, akinek gyönyörű asszisztense roppant gyanús körülmények között halálozik el, majd kiderül az is, hogy a politikus szeretője volt. A forgatókönyv izgalmas cselekménybonyolítása mellett (a szkriptet mások mellett Tony Gilroy, a Bourne-filmek és a Michael Clayton alkotója jegyzi) az is nagyszerű, ahogy a rendező a feszültséget adagolja, ahogy tette azt már korábbi művében, Az utolsó skót királyban is. Mesteri. 
fürkész
2009.05.12
|
State of Play
amerikai krimi, 132 perc, 2009
Egy női hulla, egy szenátor és egy rendíthetetlen oknyomozó újságíró. A BBC-minisorozat hollywoodi feldolgozása.
Rendező:

Kevin MacDonald

Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2009. május 28.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.