Fehér nászéjszaka

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (6)
Egy coming of age-komédia (101 Reykjavík), egy súlyos családi dráma (A tenger), egy neonoir (Út a mennyországba) és egy remek thriller (Vérvonal) után Baltasar Kormákur izlandi rendező újabb műfajjal tett próbát: a Fehér nászéjszaka tragikomédia, mely irodalmi alapanyagból készült.
A mű ugyanis Csehov XIX. századi orosz író drámája, az Ivanov modernizált, a mai Izlandra helyezett verziója. A sodródó orosz nemesből így tétova irodalomprofesszor lett, Jón, az alaphelyzet azonban nem változott: a férfi épp feleségül készül venni egy nála jóval fiatalabb lányt, Thorát, csakhogy egyrészt még mindig kísérti előző, rosszul sikerült házassága és kissé zavart és beteges első felesége emléke, másrészt tartozik némi pénzzel menyasszonya családjának, ami szintén elég frusztráló a számára. 
 
Csakhogy Kormákur mindebbe a tragédiába szerencsére nem kevés humort is vegyített: a film eleve egy vígjáték ígéretével indul (házasságkötéskor a templomban megszólal a vőlegény mobilja), később pedig a különféle fura figurák lopnak vidám pillanatokat Jón nyomasztó történetébe. Itt van például Thora félbolond nővére, Jón hatalmas termetű, külön az esküvőre érkező szétszórt barátja és egy lökött helyi vállalkozó, akinek egyebek mellett az a zseniális ötlete támadt, hogy az egész helységet (a film helyszíne egy kis sziget, Flatey) átszelő golfpályát szeretne létrehozni. És hála értük az alkotóknak! A Fehér nászéjszakának ugyanis sokkal jobban sikerültek a vicces jelenetei; a drámai vonal kissé szétzilálódik a végére. 
fürkész
2011.02.10
|
Brúdguminn
izlandi filmdráma, 96 perc, 2008
Csehov Ivanovjának izlandi modern átirata a férfiről, aki előtt ott állt a fényes jövő, de sosem élt az alkalommal, és amikor ráeszmél minderre, már rég késő.
Bemutató: 2011. február 12.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.