Utolsó látogatás

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (10)
Már az elején érdemes leszögezni, hogy akit nem vonzanak az osztálykülönbségekre és visszafojtott érzelmekre épülő angol kosztümös drámák, azokat aligha hozza izgalomba Evelyn Waugh klasszikusának feldolgozása.
Azt sem feltétlen árt tisztázni, hogy Evelyn Waugh nem nő, hanem hadviselt, családos férfi volt - bár okosnak tűnő lányoktól hallottam az ellenkezőjét is. Az Utolsó látogatást már 1981-ben feldolgozták, Jeremy Irons főszereplésével, igaz, tévésorozat formájában, az új verzió pedig feltehetőleg a Vágy és vezeklés és a lenge Keira Knightley sikerének köszönheti születését. Veretes mű veretes feldolgozásáról van szó, amelynek hőse egy középosztálybeli, művészi ambíciókkal megvert fiatalember, aki oxfordi tanulmányai alatt egy gazdag arisztokrata család bűvkörébe kerül. Hősünk, Charles Ryder összebarátozik a léha, de karizmatikus, és nyilvánvalóan meleg fiatal lorddal, aki aztán magával viszi családja grandiózus otthonába, ahol megismerkedik a bájos húggal és a tekintélyparancsoló, hithű katolikus édesanyával.
 
A konfliktusok adottak, és az osztálykülönbség mellett a nemiség és a vallás kérdése is potenciális veszélyforrás, ám Angliában járunk, az elfojtás őshazájában, így sok minden kimondatlan és lejátszatlan marad. Ezért is lehet, hogy a különben remek színészi alakítások erejét tompítja az a visszafogottság, amelyet a szerepek, illetve nyilván maga a közeg és kor is megkövetel. Emma Thompsonról és Michael Gambonról eddig is tudtuk, hogy jók, most itt az idő, hogy megtanuljuk Matthew Goode és Ben Whishaw nevét is. 
 
Vízer
2009.05.05
|
Brideshead Revisited
angol romantikus filmdráma, 133 perc, 2008
Egy 1945-ös klasszikus brit regény feldolgozása, melyből kitűnik, hogy a második világháború küszöbén bizonyos körökben milyen nehéz volt a tiltott szerelmet gyakorolni.
Rendező:

Julian Jarrold

Színész:

Matthew Goode
(Charles Ryder)

Ben Whishaw
(Sebastian Flyte)

Hayley Atwell
(Julia Flyte)

Emma Thompson
(Lady Marchmain)

Anna Madeley
(Celia Ryder)

Joseph Beattie
(Anthony Blanche)

Felicity Jones
(Cordelia Flyte)

Michael Gambon
(Lord Marchmain)

Greta Scacchi
(Cara)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2009. május 14.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.