Dalok a konyhából

olvasói
8/10 (3)
Gondolkodtak már valaha azon, hogy mitől olyan sikeres az IKEA és miben is rejlik a skandináv lakberendezés titka? A norvég Bent Hamer filmje ezeket a kérdéseket is új megvilágításba helyezi.
Ez az abszurd komédia az ötvenes évekbe kalauzol, amikor is egy svéd cég, mely konyhai berendezések gyártásával foglakozik, nagyszabású kutatásba kezd, hogy tudományos igénnyel meghatározhassa, milyennek is kell lennie a funkcióját legpraktikusabban betöltő konyhának. Miután a háziasszonyok konyhai tevékenységének alapos felmérésével már végeztek, a kutatócsoport a norvég agglegények konyhahasználati szokásainak feltérképezésére indul. Így kerül Folke, a lelkiismeretes kutató, a magányosan élő norvég farmer, Izsák konyhájába. A helyiség sarkában felállított, teniszbírói állványra és óriás méretű bébietető székre egyaránt emlékeztető megfigyelőállásából tartja szemmel, az együttműködéstől igencsak húzódozó házigazda minden mozdulatát. Mivel a kutatást végző személynek tilos a kutatás tárgyával személyes kontaktust kialakítania, igencsak sajátos hangulat uralkodik a konyhában. Az idő előrehaladtával azonban megkezdődik az enyhülés: a megfigyelt lassan kezdi elfogadni megfigyelőjét, ahogy az is kezd időnként eltekinteni a tudományos szigortól, s a konyhában lassacskán egy mély és megható férfibarátság kialakulásának lehetünk tanúi. 
 
Mindeközben mulattató látni, hogy az 50-es években nem csak nálunk folyt nagy erőkkel az állampolgárok megfigyelése, hanem a skandinávoknál is: igaz, ott a fogyasztói társadalom kiszolgálása, míg nálunk inkább annak kiküszöbölése érdekében, s persze az alkalmazott eszközök is igencsak különböztek. 
 
A Dalok a konyhából sokban emlékeztet Aki Kaurismaki legjobb munkáira. Az eredeti gegekkel és rengeteg vizuális humorral megtűzdelt film ugyan nem ér felhőtlenül vidám véget, de talán éppen ez az, amitől méginkább szerethető ez a fanyar, mégis szívmelengető északi mosoly.
Odor Emilia
2004.01.29
|
Salmer fra kjokkenet
norvég szatíra, 90 perc, 2003
Norvégia az ötvenes években. Egy svéd cég felmérést végez az agglegények konyhai szokásairól: a hűtők mellé helyezett magas székekre öltönyös hivatalnokok települnek, megfigyelnek és striguláznak. Már ha van mit. Hősünk például nehéz eset. Groteszk vígjáték a mélyhűtött poénok földjéről.
Rendező:

Bent HamerFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.