Vakság

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (14)
A Nobel-díjas portugál regényíró, José Saramago bizony szereti a szép, kerek szimbólumokat, így a címbéli vakság alatt természetesen a tisztánlátás elveszítése értendő - hogy mindenkit figyelmeztessünk.
Talán nem véletlenül tiltakozott az amerikai Vakok Egyesülete a Saramago könyve alapján készült film ellen, hiszen a vakság - amely itt egy rejtélyes kór terjedésének köszönhető - egyet jelent a morális értékek elveszítésével. A fertőzés áldozatait, jobb ötlet híján, a kormány egy, a koncentrációs táborokat idéző elkülönítőbe zárja, ahol aztán a rend és civilizáció utolsó gátjai is leomlanak, és az élelmiszer-ellátás kisajátításával egy gátlástalan csoport magához ragadja a hatalmat. Csakhogy még az első betegek közt érkezett egy látó nő is (Julianne Moore megunhatatlan a sebezhető, de mégis erős nő szerepében), aki vaknak hazudta magát, hogy orvos férjével maradhasson, és ő lesz aztán az ellenállás szíve - és persze szeme.
 
Az ironikus módon gyönyörűen fényképezett film rendezője, Fernando Meirelles (Isten városa, Az elszánt diplomata) a posztapokaliptikus mozi gyökereihez nyúl vissza - és még a zombimesék dramaturgiájából is kapunk ízelítőt -, miközben az eredeti mű kissé régimódi szimbolizmusát is hűen próbálja visszaadni. Nincsenek is nevek, vagy a rejtélyes kórra magyarázat, mert mindez az emberi természetben rejlő jóról és főleg rosszról, illetve a társadalmi szabályok esetlegességéről szól, és bár enyhén sterilre és túlstilizáltra sikerült a végeredmény, azért bőven van itt min elgondolkodni. 
Vízer
2009.05.27
|
Blindness
brazil-japán-kanadai thriller, 121 perc, 2008
Antiutópia az Isten városa rendezőjétől, melyben az elzárt vakok egy látó vezetőre találnak.
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2009. június 11.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.