Az informátor!

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (20)
Stephen Soderbergh rendező figurája az egyik legnagyobb rejtély Hollywoodban: nyughatatlan természet, aki hiába készít fél tucat közönségfilmet, kísérletező énje nem fertőződik meg, és egyre rázósabb területekre merészkedik.
Legújabb alkotása, Az informátor! valahol a kommersz és a kísérleti között van, pontosabban az alkotó arra tesz kísérletet, hogy egy teljesen abszurd történetet közérthető, konvencionális formában tálaljon.
  
Ha műfaji megjelöléssel akarunk élni, akkor ez a film egy hamisítatlan szatíra, egy ember és egy korrupt rendszer bemutatása groteszk eszközökkel, mintha a derék Svejk az első világháború után rögtön egy élelmiszer-ipari háború kellős közepén találta volna magát. „Hősünk”, Mark Whitaker (Matt Damon) ugyanis egy átlagos amerikai ember, európai szemmel mérve átlagon aluli – de tengerentúli normák szerint nem különösebben alacsony – intelligenciával és morális érzékkel megáldva. Whitaker egy piacvezető élelmiszer-ipari mamutvállalat vezető beosztottjaként nap mint nap találkozik a globális és illegális árkartellezés gyakorlatával, ezért – eleinte logikusnak tűnő módon – az FBI-hoz fordul, és hosszú évekig készít jelentéseket a szolgálat számára, miközben mindenki dolgos és megbízható munkazombiként tekint rá munkahelyén.
 
Soderbergh a kilencvenes évek irodai világának szürkeségében áztatja meg figuráit, és vezényli le a jelentésekbe és hazugságokba egyre inkább belebonyolódó férfi hihetetlen, de valóban megtörtént kalandjait. Aki nem ismeri még a bürokrácia diszkrét báját, annak kötelező ez a film, melyből kiderül, milyen világ az, ahol egy pancser lehet a király. 
csmozi
2009.11.18
|
The Informant!
amerikai szatíra, 110 perc, 2009
Egy mezőgazdasági óriásvállalat vezető beosztottjának értelmetlen harca a kartellek ellen. Éljen az ipari Svejk!
színész:

Matt Damon
(Mark Whitacre)

Scott Bakula
(Brian Shepard)

Melanie Lynskey
(Ginger Whitacre)

Frank Welker
(Mark Whitacre apja)

Eddie Jemison
(Kirk Schmidt)

Scott Adsit
(Sid Hulse)

Ann Dowd
(Kate Medford)

Joel McHale
(Bob Herndon)

Patton Oswalt
(Ed Herbst)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2009. november 26.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.