eXistenZ - Az élet játék

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (12)
Az eXistenZ olyan, mint a Mátrix, csak sokkal jobb. Cronenberg, a "Vérbáró" ezúttal nem horrorral, hanem sci-fivel rémisztget minket. Ráadásul a filmben Zsákos Bilbó magyarul (is) beszél. Aki azt hiszi, hogy az isten szó csak véletlenül olvasható a film címében az X és a Z között, az téved.
Természetesen eszem ágában sincs az angol "existence" (lét) szóról kitalálni, hogy magyar eredetű. Az isten szó "beillesztése" a film két, magyar (származású) producerének Robert Lantosnak (Ararat, A napfény íze) és Hámori Andrásnak(Sorstalanság, Az 51. állam) volt az ötlete. Valószínűleg szintén a producereknek köszönhetően, feltűnik a filmben Koós Balázs, aki korábban a Rémségek könyvében kapott egy nyúlfarknyi szerepet. Azok a szerencsések, akik látták a szinkronmentes verziót, Zsákos Bilbót, vagyis Ian Holm-ot eredeti hangján hallhatták, ahogy háromszor is megpróbálja kimondani a "köszönöm" szót. 
 
Az eXistenZ története a jövőben játszódik, egy olyan világban, amikor a szülőknek nem az a problémájuk, hogy kamasz gyermekük nem ért haza tizenegyre a buliból, hanem az, hogy a gyerek ki sem akar mozdulni otthonról. Ebben a világban az emberek többsége játékfüggő, de nem a tévé képernyője előtt ülve nyomkodják PS5000 vagy XBOX12000-es gépük gombjait. A játékokat az emberi testbe ültetik be, és a központi idegrendszeren keresztül idézik elő a tökéletes illúziót. 
 
A filmet az 1999-es Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medvével jutalmazták. 
 
 
fujisan
2006.05.05
|
eXistenZ
angol-francia-kanadai sci-fi, 97 perc, 1999
"Játék a bitekkel. Hüllőcsont pisztoly emberfog töltényekkel lyukat üt a Virtuális Valóság falán. Ebben a számítógépes játékban a joystick nem falloszt formáz, hanem csiklót, vaginát és mellbimbót. És rögtön a gerincedbe csatlakozik egy köldökzsinórral. A Mátrix találkozik a Videodrome-mal."
Színész:

Jennifer Jason Leigh
(Allegra Geller)

Jude Law
(Ted Pikul)

Willem Dafoe
(Gas)

Ian Holm
(Kiri Vinokur)

Don Mckellar
(Jevgenyij Nourish)

Callum Keith Rennie
(Hugo Carlaw)

Sarah Polley
(Merle)

Christopher Eccleston
(szeminárium vezető)

Kris Lemche
(Noel Dichter)

(22 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.