K-PAX - A belső bolygó

olvasói
9/10 (16)
Egy zavarbaejtően egyszerű történet, abszolút minimalista hőseposz egy különös férfiről, aki állítása szerint űrturista, és egy szkeptikus pszichiáterről, aki azért sűrűn meginog. Amolyan lélektani sci-fi egy elmegyógyintézet szigorú falain belül, szépen fotózva, zseniális színészek közreműködésével.
 Prot nem olyan, mint egy szokványos űrlény, nincsenek hatalmas, gülü szemei, nem savas a nyála, nem harapja le az emberek fejét, és még csak nem is bip-jelek útján kommunikál. Csak hirtelen feltűnik egy pályaudvaron, a kérdésre, hogy ki ő, szerényen válaszolja, hogy K-PAX-beli, napszemüvegben jár, mert zavarja a szemét az erős földi fény, elképesztő csillagászati tudással rendelkezik, és gyermeki naivsággal csodálkozik rá az itteni dolgokra. Szóval nem egy tipikus alien, viszont mégis van benne valami földöntúli bölcsesség, ami a kezdetben sekélyes, majd aktívan belelkesedő pszichiátert is megzavarja. Prot nyugodt, boldog és minden mondatában ott van valami szívhez szóló okosság, amitől az elmebetegek normálisabbakká válnak, a kezelőorvos meg hülyének érzi magát. Az idő viszont szorít, Prot készül vissza a bolygójára, a doki viszont mindenképpen ki akarja bogozni a fényutazó kedves-őrült lelki gubancát.
 
Szép, érzékeny film, finoman építkezik egészen a kezdetektől. Nem fröcsög nagy népi bölcsességeket, de amit mond, azt tisztán és komolyan teszi. Nem kell rajta agyalni, mégis sokáig ott motoszkál majd még a szívtájékon. A színészek pedig brillíroznak a szerepekben; Kevin Spacey és Jeff Bridges kettőse veri az egész amerikai filmipart.  
 
 
macsek
2007.01.19
|
K-PAX
amerikai-német sci-fi, 120 perc, 2001
Igazi űrlény vagy holdkóros szélhámos? A diliházi dokira vár a nyugis páciens rejtélyének kiderítése.
Rendező:

Iain Softley

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.