A próféta

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (19)
A hazájában igazi sztárrendezőként számon tartott Jacques Audiard szereti az erőszak és a heves érzelmek találkozását, az erős karaktereket meg pláne, így hát a börtönfilmbe ojtott felnövekvésdráma műfaját szinte neki találták ki.
A Halálos szívdobbanás és A számat figyeld író-rendezőjének új munkáját az idei cannes-i filmfesztiválon a Zsűri Nagydíjával jutalmazták, és nem hibázott a tisztelt testület, nehéz ugyanis manapság olyan filmet találni, mely 3D-formátum, CGI-közreműködés vagy Martin Scorsese értő kezei nélkül köti le maradéktalanul a néző figyelmét két és fél órán keresztül. A tanulatlan arab tizenéves, Malik El Djebena története azonban ilyen, hiszen attól a pillanattól kezdve, hogy 19 évesen bekerül a felnőttek börtönébe, minden pillanatban helyes döntést kell hoznia az életben maradás érdekében. A kényszer úgy hozza, hogy az egész dutyit irányító korzikai nehézfiúk csicskása lesz: ha kell, öl; ha kell, kávét főz. El Djebenának azonban megvan a magához való esze, és szépen lassan előnyt farag kiszolgáltatott helyzetéből, hogy a történet végén sikeres és befolyásos gengszterként hagyja el a műintézményt.
 
A próféta esetében nem csúnya dolog lelőni a poént, a dolog lényege ugyanis a börtönlét és a benti üzleti és lelki folyamatok pontos megfestése, hősünk karakterének érése, és az a lírai feszültségkeltés, amihez talán Audiard ért a legjobban a mai filmesek közül. 
A Halálos közellenség-filmek naftalinszagú romantikájához képest igazi felüdülés ez a remekbe szabott börtöndráma, és azok sem fognak csalódni benne, akik a Gomorrát és A remény rabjait egyaránt kedvelik. 
csmozi
2009.11.04
|
Un prophete
francia-olasz filmdráma, 154 perc, 2009
Egy 19 éves, arab származású fiút 6 évre francia börtönbe zárnak, ahol az eredetileg írástudatlan rab idővel nagy hatalomra tesz szert. A Halálos szívdobbanás rendezőjének a cannes-i zsűri nagydíjával jutalmazott filmje.
Rendező:

Jacques Audiard

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2009. november 12.
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.