Balhé

olvasói
8/10 (4)
Kétbalkezes francia bűnözők félelmetes csoportja Chicagóba megy főnökük megbízásából elintézni valami sima ékszerrablást. Ám rossz címre törnek be, mégpedig a helyi maffiavezér otthonába (Harvey Keitel kincstári rutinnal hozza a figurát), akiről csak azután tudják meg, hogy kicsoda, miután már hozzáragasztózták a karosszékéhez. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a szemközti házban tanyázó FBI-nyomozók távcsövön nézik végig az egészet. Hőseinknek innen még sikerül meglépniük, azonban csakhamar nyomukban a város teljes alvilága, és persze még egy-két vaskos árulás is benne van a pakliban.
Elsőosztályú színészgárda egy bájosan lökött vígjátékban, amely nem szégyell kijátszani minden szóba jöhető ziccerhelyzetet. Például találjuk ki, mi történik, amikor rosszarcú, francia gengsztereinkre rá akar ijeszteni egy néger bicskásbanda? 
 
Brad Mirman amerikai író-rendező (a Gyilkosság lólépésben és A tanú teste írója) idéz mindenhonnan, ami csak az eszébe jut. Megidéztetnek a klasszikus olasz-amerikai gengszterfilmek, de paródiaként visszájukra is fordítja az idézgetést. Az ihletők közt mindenképp meg kell emlékezni Quentin Tarantino Kutyaszorítóban című remekéről, illetve Guy Ritchie A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című nem kevésbé sziporkázó művéről. Az előbbivel a nehézfiúk jellegzetes dögös stílusa, az utóbbival a burleszkszerű humor rokonítja. 
 
Ultraposztmodern bóvli a Balhé, de ritka közönségbarát fajta. A poénok egy része tucatnyi korábbi filmből ismerős, de - egy jól megírt vígjátékhoz méltóan - ügyes csattintással varrja el végül a szálakat, és így a jót mulató néző egy csepp csalódás nélkül, fülig érő szájjal távozhat végül a moziból.
nelson
2003.11.06
|
Crime Spree
kanadai akcióvígjáték, 98 perc, 2003
A párizsi betörőbanda vezére (Gerard Depardieu) a nagy balhéról álmodozik, s lehet, hogy most végre Chicagóban össze is jön neki. Azonban külföldön sem könnyebb sikeres balhét csinálni, mint otthon, pláne, ha az FBI is beszáll a buliba.
Rendező:

Brad Mirman

(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.